Fontos az óvintézkedések megtétele online vagy bankkártyás fizetés esetén

 

Miként használhatjuk biztonságosan a bankkártyáinkat, és biztosak lehetünk-e benne, hogy a világhálós vásárlások során biztonságosan kezelik a bankkártya adatainkat? Nyaraláskor hatványozódik a kérdőjelek száma a témát illetően – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Földi Imre)

Rózsa Richárd banki szakértő a műsorban elmondta, megszaporodtak a kártyás visszaélések az online tranzakcióknál, de azért még mindig nem olyan jelentős ezeknek a száma. A Magyar Nemzeti Bank statisztikája alapján látható, hogy a magyarok esetében 1000 tranzakció kell ahhoz, hogy 8-9 darab visszaélés történjen. Ezek is azokon az oldalakon keresztül jönnek létre, amelyek kevésbé ismertek és külföldiek.

Internetes vásárláshoz a kártyánkon szereplő adatok szükségesek

Több mindent tehetünk ahhoz, hogy az online vásárlásaink megbízhatóak legyenek. Az első a megfelelő oldal megválasztása, majd pedig a szolgáltató feltérképezése, amelynek megadjuk kártyánk adatait.

Hangsúlyozandó, hogy internetes vásárláshoz alapvetően a kártyánkon szereplő adatok szükségesek. Ha más adatot is bekérnek, például számlaszámot vagy pin-kódot, akkor az mindenképpen gyanúra ad okot, ugyanis a banki szolgáltató semmilyen esetben nem kéri ezeket az adatokat, így semmiféleképpen

ne folytassuk a vásárlást, ha ilyesmit észlelünk.

Abban az esetben, ha mégis végigvisszük a tranzakciót és valamilyen módon kárunk keletkezik belőle, mindenképpen fel kell hívni a bankunk ügyfélszolgálatát, le kell tiltani a kártyát, hogy további visszaélések ne történhessenek. A felhívandó számot általában a bankkártya hátoldalán találjuk meg.

Jogosultak vagyunk kártérítést igényelni a bankunknál

Ha körültekintőek voltunk az internetes fizetésnél, (nem adtunk meg egyéb adatot) de mégis visszaélnek a kártyánkkal, akkor jogosultak vagyunk kártérítést igényelni a bankunknál.

Nyaraláskor rengeteg olyan helyzet adódhat, amikor kiskereskedőnél fizetünk bankkártyával. Ha külföldre utazunk nagyon fontos, hogy a bankunknak jelentsük ezt be, illetve hogy

a banki ügyfélszolgálat számát mentsük el a telefonunkba,

hiszen ha bármi történik a kártyánkkal, azonnal cselekedni tudunk és a bank gyorsan tud ajánlani megoldást a problémánkra.


A Kossuth Rádió Napközben című műsora.