Egyre több olyan vendég van, aki már nemcsak a Balaton partján lévő hagyományos strandbüfékbe megy étkezni, hanem felfedezi a Balaton-régiót, vagyis azt a területet, amelyet a Balaton-parttól egyórányi autózással el lehet érni. Ehhez nyújt segítséget a Magyar Konyha gasztrokalauza és a Balatoni Gasztrotérkép is.
A balatonszemesi Kistücsök étterem (Fotó: MTI/Varga György)
A klasszikus értelemben vett „csárdakorszaknak” már vége, ma már inkább a modern és új dolgokat keresik a látogatók. Ilyen helyek a borteraszok, valamint a beach food helyek (strandbüfék), de napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a „farm to table” típusú kisvendéglők – erről beszélt Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője a Duna Balatoni Nyár című műsorában.
Hozzátette, az ilyen helyek foglalják el a Magyar Konyha idei balatoni gasztrokalauzában a top 10-es lista jelentős részét is. Szerinte azért kedvelhetik az ilyen helyeket az emberek, mert valóban a tóparti gasztronómia élményét kínálják.
A Balaton-környéki gasztroforradalmat a borászatok indították, hozzájuk zárkóztak fel az éttermek, vendéglők, megalakult a környék minőségi gasztrohelyeit tömörítő Balatoni Kör, és mára a Balaton Magyarország egyik vezető gasztronómiai régiója lett, elevenítette fel egy korábbi eseményen Vinkó József.
A kevesebb több
A gasztrokiadványról szólva felidézte, a balatoni kalauzt 2013-ban még csak 170 hellyel adták ki, tavaly azonban ez a szám négyszázra emelkedett. Idén szigorítottak az elvárásaikon, közel 1500 helyszínre látogattak el,
Nemcsak éttermek kaptak helyet benne, hanem borteraszok, cukrászdák, romkocsmák és kisvendéglők is. Sőt még különböző termesztők elérhetőségeivel is foglalkozik. A kalauz elsősorban az ínyenceknek és a tudatos vásárlóknak szól. Vinkó József szerint húsz-harminc olyan helyet is tartalmaz, amely megér egy önálló utazást is.
Gasztrotérképen is keresgélhetünk
Hasznos lehet beszerezni a Magyar Konyha kiadványa mellett a Balatoni Gasztrotérképet is, mely olyan éttermeket, borászatokat, cukrászdákat és egyéb helyszíneket tüntet fel, amelyek elkötelezettek a folyamatos és magas minőségi vendéglátás iránt.
A papíralapú és az online térképen keresztül olyan éttermeket próbálnak bemutatni, amelyek nem csak klasszikusan nyáron vannak nyitva, hanem egész évben – mondta el Szauer Judit, a Balatoni Gasztrotérkép alapítója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A Balaton esetében természetesen ez azt jelenti, hogy nyáron, ősszel és tavasszal mindig, télen pedig hétvégente üzemelnek a vendéglátóipari helyiségek.
A Balaton vendéglátós helyeit felvonultató térkép ötletét 2010-ben kezdték el megvalósítani. Akkor még csak néhány helyet ajánlottak, ma már több mint 65-öt, ami azt is jelenti, hogy
Szauer Judit szerint egyre több olyan vendég van, aki már nemcsak a tó partján lévő hagyományos strandbüfékbe megy étkezni, hanem felfedezi a Balaton-régiót, vagyis azt a területet, amelyet a Balaton-parttól egyórányi autózással el lehet érni.
A térkép összeköti a termelőt az éttermessel
A helyi termelők ma már jobban érvényesülnek a helyi vendéglátásban, hiszen az olyan platformok, mint a szóban forgó gasztrotérkép segíti összekötni a termelőket és az éttermeseket. Egyre több termelő látta meg a lehetőséget abban, hogy érdemes jelen lennie különböző rendezvényeken, piacokon, érdemes kommunikálnia, hiszen így termékeik bekerülnek az éttermekbe.
Ez azért is rendkívül fontos, mert egy térség gasztronómiáját úgy lehet fenntartani, ha a helyi termékeket fogyasztják a vendégek, mondta Szauer.
A gasztronómia több összetevőből áll
A gasztronómia komplex dolog. Olyan élmény, amely több összetevőből áll: az étel, az ital, a környezet és a kiszolgálás minőségéből.
A térkép már nemcsak fizikailag hozzáférhető, hanem fejlesztettek hozzá egy applikációit is, tehát digitális formában alkalmas arra, hogy információkhoz jussanak a Balaton-partra látogatók. A program minden típusú okostelefonnal kompatibilis és minden online áruházból ingyenesen letölthető.