Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

 

A súlyos allergiás reakciókat okozó gyomnövény virágzása előtt egy hétig figyelemfelhívó: parlagfűmentes hetet hirdetett az Agrárminisztérium. A növény irtására idén már nincs türelmi idő. Aki nem irtja ki a saját telkén, akár ötmillió forintos büntetésre is számíthat – közölte az M1 Híradója.

Gépi kaszával, kisebb fűnyíró és nagy szárzúzó traktorral is irtja a parlagfüvet az önkormányzat a Pest megyei Újszilváson az M1-en bemutatott képeken. A Magyar Közút munkatársai a főutak mentén gyérítik a gyomot, ott, ahol a nagy gépek már nem férnek el. Tavaly 540 millió négyzetméternyi területet tisztítottak meg. Azt mondják idén is hasonló nagyságrendben teljesítik az állam által előírt munkát.

2012 óta a közfoglalkoztatottak is részt vesznek a parlagfűgyérítésben. Vagyis júniustól egészen szeptember végéig az állami, az erdészeti, a vízügyi, a vasúti és az önkormányzati területeken folyamatos az irtás. De fontos, hogy a magánterületek is parlagfűmentesek legyenek. Az Agrárminisztérium ezért július első hetében – még a pollenszórás előtt – figyelemfelhívó akciót indított a lakosság körében.

A tájékoztatásban és a felderítésben az Országos Polgárőr Szövetség is segített.

A parlagfű-mentesítés akkor hatásos, ha még a virágzás előtt lekaszálják, amit a nyár során többször meg kell ismételni.

Az idei évtől már nincs türelmi idő, az egész szezonban kötelező a parlagfű elleni védekezés. Azok, akik nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek, akár 5 millió forintos büntetésre is számíthatnak. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója ugyanakkor azt hangsúlyozta: nem a büntetés a cél.

Magyarországon több mint kétmillió ember szenved a parlagfű miatt.