Fokozott vízrendészeti ellenőrzés kezdődött a Velencei-tavon

 

Fokozott ellenőrzést kezdtek a Velencei-tavon a vízirendőrök. Főleg azt nézik, hogy a hajósok betartják-e a biztonsági előírásokat, a fürdőzők pedig figyelembe veszik-e a viharjelzést. A rendőrök az ellenőrzött vízi járművek kétharmadánál találtak valamilyen szabálytalanságot – hangzott el az M1-en.

Az idegenforgalmi főszezonban reggeltől estig motorcsónakkal járják a vízi rendőrök a strandok környékét és a nagyobb tisztásokat. Azt nézik, hogy a fürdőzők, a sportolók és a horgászok betartják-e a biztonsági előírásokat, ott van-e náluk az előírt mentőfelszerelés, illetve figyelembe veszik-e a viharjelzést.

A Velencei-tavon a rendőrök az ellenőrzött hajók kétharmadánál találtak valamilyen szabálytalanságot. Egy kenuval például mentőmellények nélkül jöttek ki a vízre.

Ezúttal megúszták egy figyelmeztetéssel.


A rendőrök azt mondják, a sportolók általában betartják a szabályokat. Azokkal szokott gond lenni, akik nem tudják, hogy mire való egy gumimatrac, vagy egy vízibicikli, és így magukat sodorják veszélybe.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság vízi rendőrei naponta 10 óra és 22 óra között látnak el szolgálatot a Velencei-tavon. ennek keretében ellenőrzik a vízen tartózkodókat, ellenőrzik a fürdőzőket és a vízi járművel közlekedőket. Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja a biztonság fokozása. Kiemelt figyelmet fordítunk a viharjelzéssel kapcsolatos ismeretek ellenőrzésére – mondta Bodó Miklós, a gárdonyi rendőrfőkapitányság osztályvezetője.

A rendőrök az ellenőrzés közben is készen állnak arra, hogy szükség esetén kimentsék a bajbajutottakat.

Járőrhajóik akár 70 kilométeres sebességre is képesek, így kevesebb mint öt perc alatt a tó legtávolabbi pontját is el tudják érni.

A gárdonyi vízi rendőrök minden évben jó néhány bajba jutott embert mentenek ki a Velencei-tóból és több teljesen, vagy félig elsüllyedt hajót vontatnak biztonságos helyre. Csak júniusban 27 embert mentettek ki a vízből.

Az augusztus végéig tartó fokozott ellenőrzés célja, hogy megelőzzék a vízi baleseteket. A Velencei-tavon 2013 óta, vagyis hat éve nem volt halálos vízi baleset, ami viharban történt volna, vagy pedig ami azért következett volna be, mert nem tartották be a biztonsági szabályokat. A Híradót Vigh András tudósította Agárdról.