Újabb futókörök épülhetnek az országban

 

Tizenkét futópálya épülhet az ország 14 városában annak a szakmai programnak a keretében, amelyet szerdán jelentett be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Félig állami, félig önkormányzati finanszírozásban újabb 12 futókör épülhet a 900 millió forintos programból – jelentette be Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Elmondta, a szakmai segítséget és iránymutatást a március végén megalakult Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) biztosította. A futópályák rekortán borításúak, egyenként legalább egy kilométer hosszúak lesznek, és további feltétel volt az is, hogy főutakat nem keresztezhetnek.

Tíz vidéki futópálya

„Ezekkel a futópályákkal kapcsolatban az a célunk, hogy minél többen tudjanak rendszeresen, kulturált körülmények között, biztonságosan futni” – mondta a kormánybiztos, aki a jövő évi költségvetés terhére szeretné újabb három pályával bővíteni a programot.

Ha minden a tervek szerint alakul, Budapesten két pálya is épülhet, az egyik a kőbányai Sportligetben, a másik Békásmegyeren. Ezenkívül Baja, Esztergom, Fót, Gödöllő, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Pápa, Szeged, Székesfehérvár és Szolnok lakosai is futhatnak majd az új futópályákon, méghozzá díjmentesen.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy az ország legnagyobb szabadidősport-eseményszervezői létrehozták saját szervezetüket, a SZEOSZ-t, melynek célja egyrészt a szervezők hatékony érdekképviselete, a szabadidősport-események színvonalának emelése, illetve az amatőr sportolók szélesebb körű tájékoztatása a rendezvényekről.

Új tagokat toboroznak

Péter Attila, a Kaposvári Szabadidő Egyesület és egyben a SZEOSZ elnökének tájékoztatása szerint a szövetséget 27 alapító tag hozta létre, s mivel céljuk a bázis növelése, ezért várják a további, csatlakozni szándékozó szervezetek jelentkezését. Kiemelte: a szövetség alapító tagjai tavaly több mint 80 rendezvényt szerveztek, és majdnem 240 ezer szabadidő-sportolót mozgattak meg.

A szövetségnek bármely magyarországi székhelyű, szabadidősport-esemény szervezésével foglalkozó jogi személy a tagja lehet, amely az egyesület honlapján benyújtja csatlakozási kérelmét, és megfizeti az alapszabályban meghatározott, résztvevői létszámoktól függő éves tagdíjat. Alapkövetelmény, hogy a szervezet legalább két éve szabadidősport-eseményt szervezzen.