Pusztító viharokkal csapott le a hidegfront

 

Ismét ítéletidővel jött a felfrissülés. Viharokkal, felhőszakadással, jégesővel és orkán erejű széllel érkezett meg a hidegfront a keleti, majd a nyugati országrészbe. Szabolcsban, Zemplénben és Hajdú-Bihar megyében autókra, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek a fák. Több ház tetőszerkezetében is kárt tett a vihar. A tűzoltóságot ezer helyszínre riasztották. A biztosítók összesítése szerint júniusban másfél milliárd forintos kárt okoztak a viharok – közölte az M1 Híradója.

Közben napról napra fokozódik a hőség Nyugat-Európában. Németországban megdőlt a több mint hetven éve regisztrált júniusi melegrekord, a német–lengyel határnál 38,6 fokot mértek.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Magyarországon kora délután viharzónák alakultak ki. Kisvárdán kidőlt fenyőfák hevertek egymás mellett, a strand területét is letarolta a vihar. Az egyik általános iskola tetejét több mint 30 méter hosszan tépte fel a viharos szél. Az iskola előtti park szinte teljesen megsemmisült.

Nem sokkal fél három után Nyíregyházát is elérte a hidegfront.

Cseresznye nagyságú jégeső esett.

Volt, aki ki sem tudott szállni az autójából a heves zivatar miatt. A város központjában rövid idő alatt olyan sok eső esett, hogy pillanatok alatt egybefüggő vízfelületté változott több utca is. A kocsik szinte tengelyig elmerültek a vízben.

Gyökerestől csavarta ki a szél a fákat

Mátészalkán is megbontott tetőket és kerítéseket, letarolt udvarokat hagyott maga után a zivatar. A hatalmas fenyők sem állták ki az orkán erejű szelet, többet is gyökerestől csavart ki.

Ajak határában a 4-es számú főúton még a gépjárművek sem voltak biztonságban.

Egy kamiont feldöntött az orkán erejű szél.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint ezerszer riasztották a katasztrófavédőket.

Hajdú-Bihar megyében is volt munkájuk bőven a szakembereknek. Létavértesen

egy 15 méter magas fát csavart ki a szél,

ami három autót temetett maga alá. Szerencsére az autókban nem tartózkodott senki, így személyi sérülés információink szerint nem történt. A város temploma is megsérült. A torony tetején elhelyezett kereszt letört. Csak ebben a városban 11 helyszínre hívták ki a katasztrófavédőket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron több ház tetejét szinte teljesen letépte a vihar és vezetékeket szaggatott le. Aki tehette, már nekikezdett a romok és törmelékek eltakarításának, hogy fel tudja mérni, milyen kárt tett a mai pár perces vihar.

A júniusi szeszélyes időjárás miatt több mint 16 ezer bejelentés érkezett eddig a biztosítókhoz. A legfrissebb jelentésük szerint a károk meghaladják a másfél milliárd forintot. Ebben a becslésben a mostani károk még nem szerepelnek.

Napról napra fokozódik a hőség Európában

A szokatlan hőség miatt Bécsben fővárosban több ponton ivóvíztöltő állomásokat állítottak fel. Ausztriában az elmúlt napokban a legmelegebb a nyugati országrészben fekvő Imstben volt, ahol 37,5 fokot mértek,

ilyenre az elmúlt öt évben nem volt példa.

Németországban napok óta tart a hőség: szerdán több, mint 70 éves melegrekord dőlt meg: a lengyel határ közelében 38,6 Celsius-fokot mértek.

Sokan kiélvezik a hirtelen jött meleget – hiszen az ország északi részén eddig ritka volt a júniusi strandidő. A német vöröskereszt ugyanakkor a veszélyekre figyelmeztet. Ilyenkor főként az idősebbek és a gyerekek vannak veszélyben, és főként a közvetlen napsütés okozhat gondot.

Szinte minden országban gondot okoz a hőség

Torinóban 37 fokot mértek (Fotó: EPA/Alessandro Di Marco)

A hőhullám kitart Olaszországban is – az ország legnagyobb részén a hőmérséklet elérheti a 37–40 fokot is.

Spanyolországban

még a nagy meleghez szokott helyiek is meggondolják, hogy a kávéjukat a szabadban fogyasszák-e el.

Az előrejelzések szerint ugyanis a hőmérséklet a napokban 40 fok fölé emelkedhet, de egyes városokban akár 44 fokot is mérhetnek a hétvégén.

A forró, száraz időben újra felütötték a fejüket az erdőtüzek is. Tarragona környékén már 30 embernek kellett elhagynia otthonát, a rendőrség lezárta az ide vezető utakat. Katalóniában az elmúlt 20 évben nem volt ekkora erdőtűz, mint most. Becslések szerint 20 ezer hektárnyi erdő biztosan elég most.

Madridban is tombolt a hőség (Fotó: EPA/Juan Carlos Hidalgo)

Párizs belvárosában napok óta tart kánikula. Mindenki légkondicionált helyekre húzódik. A munkások csak a kora reggeli órákban dolgoznak, és sokan hamarabb hazamennek a munkahelyükről.

Németországban, az iskolákban délután szabadidőt kapnak a gyerekek a hőség miatt, több helyen pedig sebességkorlátozást vezettek be.

Európa nagyvárosaiban több helyen is megdőlt a melegrekord. A rendkívüli kánikula szinte elviselhetetlen, néhol még az esti órákban is 36–38 fokot mutatnak a hőmérők, így éjszaka sem tudják lehűteni lakásaikat.

A címlapfotó illusztráció.