Másodfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt több megyére

 

Több megyét érintően másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Többfelé várható zivatar. Reggel leginkább északkeleten, illetve a Kisalföldön, majd a délelőtti órákban jobb eséllyel a Dunántúl keleti részén, illetve a Duna–Tisza közén alakulnak ki zivatarok, ezt követően azonban mindegyik országrészben számítani lehet zivatarokra – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt 20–50 mm, néhol 50 mm-t meghaladó csapadék – felhőszakadás – hullhat, illetve nagy méretű jég és óránkénti 60–80 kilométeres széllökésre is van esély.

Heves zivatar kialakulásához – melyben a szélrohamok esetleg meghaladhatják az óránkénti 80–90 kilométeres sebességet, illetve a jégméret a 2-3 cm-t – az Alföldön, illetve középső országrészben mutatkoznak jobb feltételek.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként a szélerősödés, jégeső. Éjszakára mérséklődik a zivatartevékenység, de teljesen várhatóan nem szűnik meg. Mindemellett az előrejelzés szerint a hőmérséklet szerda délután 26 és 32, késő este 19 és 24 fok között alakul.