Folyamatos az ingatlantulajdonosok parlagfű-mentesítési kötelezettsége

 

Vége a kiskapunak, már egész évben irtani kell a parlagfüvet, ugyanis már nem csak július 1-től birságolnak az allergén növény miatt. A korábbi kedvezményt még télen törölte el az országgyűlés, hogy minél hatékonyabb legyen a növény elleni küzdelem. MAgyarországon nagyjából 2 millióan allergiásak a parlagfűre – közölte az M1 Híradója.

Egy gyomirtóval kezelt parlagfű levelét mutatta be a kukoricatáblában az M1 riporterének Gyergyák Szabolcs Zala megyei gazdálkodó. Azt mondta, a csapadékszegény tél és kora tavasz miatt az idén kétszer annyi vegyszert kellett használni védekezésként, mint máskor. A kukoricát, a napraforgót és a szóját emellett kapálni is kellett, hogy ne fejlődhessenek ki a gyomnövények. Szerinte azonban a parlagfű elleni védekezés még mindig nem lefutott mérkőzés.

Az ország melegebb, déli területein már most vannak olyan részek, ahol a parlagfű intenzív fejlődésbe kezdett.

Az M1 munkatársai Baranya megyében 200 méteres magasságban légi felderítést végeztek, és találtak is szennyezett területeket. Pécsbánya és Gesztenyés között például nagyjából egy hektáron figyelhető meg virágzás előtti állapotában a veszélyes gyomnövény.

Az ingatlan-tulajdonosoknak eddig minden év július elsejéig kellett gondoskodniuk földjük parlagfű-mentesítéséről. Az Országgyűlés azonban tavaly decemberben eltörölte ezt a határidőt. Az allergiát okozó, veszélyes gyomnövény irtása így egész éves, folyamatos kötelezettséggé vált.

A parlagfű irtását belterületeken a jegyzők, külterületeken a kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettséget elmulasztó földhasználók 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, emellett számolniuk kell a hivatalból elrendelt közérdekű védekezés, vagyis a kényszerkaszálás költségeivel is.

A címlapfotó illusztráció.