Juttatásokkal egészülhetnek ki az iskolaigazgatói bérek

 

Ha az Országgyűlés elfogadja a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerdán benyújtott módosítását, az iskolaigazgatói bérek juttatásokkal való kiegészítése is megtörténhet – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára az M1-en pénteken.

Bódis József hozzátette: többek között ezzel szeretnék elérni, hogy vonzóbbá váljon az intézményvezetői pálya.

A tervek szerint az iskolaigazgatók nagyobb anyagi megbecsülése mellett 2020-ban az idegen nyelvű képzésekre is jelentős források jutnak majd. Ennek részeként minden 9. és 11. osztályos tanuló kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt nyaranta – emlékeztetett.

Hangsúlyozta: az oktatásban intenzív infrastrukturális fejlesztések zajlanak, 800 helyszínen 276 milliárd forintos háttérrel iskola-, tanterem-, uszoda- és tornaterem-fejlesztések valósultak meg az elmúlt két évben.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a nemzetközi felmérésekben általában rosszul szerepel a magyar oktatás, és bár az OECD 2016-os felmérése szerint Magyarország elmarad az átlagtól az eszközökkel való ellátottság tekintetében, mégis az átlagnál jobbra értékelték a magyar diákok teljesítményét a digitális készségek terén.

A magyar oktatásban az elmúlt két évben javult az eszközellátottság, a kormány 26 milliárd forinttal támogatta azt a rendszert, ami a gyors internet kiépítését és új információtechnikai eszközök beszerzését segítette – fűzte hozzá Bódis József.

A címlapfotó illusztráció.