Kánikula: tévhitet oszlatott el a bőrgyógyász

 

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ebben az extrém kánikulában mindenképp kerüljük a napozást, a napon tartózkodást. Ha kint kell lenni, akkor mindenképp védeni kell a bőrünket; a leégést pedig el kell kerülni.

Vass Ilona bőrgyógyász  a hirado.hu-nak hangsúlyozta: főleg a fejet kell védeni a napszúrás ellen. A fényvédő szerekkel impregnált anyagú, elöl napellenzővel, hátul pedig hosszabban lelógó résszel varrt, úgynevezett légiós fazonú sapkák használatát javasolta.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a fehér sapka, a fehér ruházat veri vissza leginkább a napfényt, ezért az a megfelelő viselet. Az igazság az, hogy nem a fehér, hanem a sötét ruhadarabok nyújtanak valódi védelmet, mert csak azok képesek kiszűrni az UV-sugárzást – emelte ki.

A sugárzásnak mindannyian ki vagyunk téve, azonban a gyermekek bőrének védelmére még fokozottabban kell ügyelni, mert ők sérülékenyebbek – mondta az orvos-kozmetológus.

Azt is javasolta, hogy strandolásnál lehetőleg ne viseljük hosszú ideig a nedves fürdőruhát. Bár hűti a felhevült testet, de problémát is okozhat, ha valaki hajlamos a felfázásra.

Napozáskor törekedni kell arra, hogy a bőrt ne hirtelen érje a napfény. Az előnapozás nem egyenlő a szolárium használatával, az legfeljebb enyhe védelmet nyújt a leégés ellen, de káros hatásai miatt senkinek sem ajánlott – mondta Vass Ilona.