Jövőre több mint ötvenmilliárd jut a gyerekek bölcsődei ellátására

 

Jövőre 52 milliárd forintot, 2010-hez képest ötször annyit fordít a kormány a három év alatti gyerekek napközbeni felügyeletére – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az M1-en.

Novák Katalin közölte, 11,5 milliárd forintot szánnak bölcsődefejlesztésre, emellett jut majd pénz a bölcsődei dolgozók bérfejlesztésére, valamint az intézmények finanszírozására is. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a bölcsődék működtetése ugyan az önkormányzatok feladata, de az állam a korábbinál nagyobb mértékben finanszírozza ezt, így az önkormányzatoknak már nem ráfizetéses az intézmények fenntartása.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a korábbi 30 ezerről mostanra 50 ezerre növelték a bölcsődei férőhelyek számát, 2022-re pedig szeretnék elérni a 70 ezer férőhelyet. A három év alatti kisgyerekek arányához képest még soha nem volt ennyi bölcsődei férőhely az országban – tette hozzá az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy jövőre növelik a magánszereplők számát a három év alatti gyerekek napközbeni ellátásában, és közel a duplájára emelik a családi bölcsődék finanszírozását is, így a szülőknek kevesebbet kell majd fizetniük az ellátásért.

Novák Katalin a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt: Magyarország szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy a magyarok családcentrikusak, gyerekeket szeretnének, mégsem születik annyi, amennyit elterveznek, ezért a kormánynak meg kell néznie, milyen akadályokkal szembesülnek a fiatalok.

Ilyen terület például az életkezdés, „az önálló lábra állás”, ezt szeretnék segíteni az otthonteremtési programmal, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönnel, valamint a babaváró támogatással – emelte ki az államtitkár.

Novák Katalin közölte, jövőre 2200 milliárd forintot fordít a kormány a családokra, ez két és félszer akkora összeg, mint 2010-ben.

A címlapfotó illusztráció.