A Szentlélek eljövetelét ünnepelték országszerte

 

Pünkösd alkalmából itthon és a külhonban is szentmiséket, istentiszteleteket tartottak. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők ünnepi liturgia keretében emlékeztek meg a Szentlélek eljöveteléről. Országszerte rengeteg program várja a családokat a pünkösdi hosszú hétvégén – közölte az M1 Híradója.

A vajdasági Ludason pünkösdi körmenetet tartottak a hívek, a keresztények a Szentlélek kiáradását ünnepelték. A körmenet a ludasi templomba vezetett, a pünkösdvasárnapi szentmisére.

Esztergomban Erdő Péter bíboros celebrálta a bazilikában a pünkösdi misét. Prédikációjában azt mondta, most sokan átélik a Szentlélek működésének fényét és energiáját, a Szentlélek ugyanis bátorságot hoz.

Többen bérmálkoztak és konfirmáltak

Országszerte sokan bérmálkoztak pünkösdvasárnap, valamint a most konfirmáló fiatalok is újra hitet tettek a keresztény élet és Krisztus tanításai mellett.

„Eljött a lélek, és a lélek Krisztust prédikálja” – ezt a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke mondta igehirdetésében. Bogárdi Szabó István püspök pünkösd áldásáról beszélt.

Pünkösd a nyitás ünnepe” – ezt a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke mondta pünkösdi istentiszteletén. Fabiny Tamás úgy fogalmazott, ma is szükség van a mindent megújító szentlélekre.

Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep. A szentírás szerint pünkösdkor áradt ki Jézus tanítványaira és az apostolokra a Szentlélek.

Változatos programok a hosszú hétvégén

Népviseletben kísérték a pünkösdi királykisasszonyt Hollókőn, ahol természetesen királyt is fognak választani. Az Ófaluban pedig gasztronómiai ínyencségek is várják a családokat.

Szentendrén, a skanzenben is tartottak királynéjárást, de bemutatták a mendei templomdíszítést is. Esztergomban művészeti fesztivált tartanak a pünkösdi hétvégén. Arcfestéssel készültek a gyerekeknek, a zenéről a forgatagban a verklis gondoskodik.

Hortobágyon pedig pünkösdi madárkirályt és királynőt választanak, a madárpárokra hétfő délutánig lehet szavazni.