Dunai hajótragédia: Kedden emelhetik ki a Hableányt

 

A pünkösdi ünnep alatt a Hableány kiemelését készítik elő a szakemberek, várhatóan kedden lehet megkezdeni az emelést.

A kutatási munkálatokat végző szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében (Fotó: MTI/ Sóki Tamás)

Cikkünk frissült.

A technikusok jelezték, hogy az egyik rögzítési pontot meg kell erősíteni. A TEK vezetése rögtön elrendelte a művelet elvégzését, amellyel délután 5-re végeztek. Emiatt nem tudták a Hableány budai oldal felé eső ablakait lezárni egyelőre és a köteleket a felszínre emelni, ahogyan azt korábban tervezték.

Ennek ellenére az előzetes terveknek megfelelően folyhatnak tovább a munkálatok vasárnap, amennyiben szombaton az esti órákig az adott napi feladatok végére érnek a szakemberek – mondta el az M1 helyszíni tudósítója.

Jasenszky Nándor a TEK társadalomkapcsolati osztályvezetője szombat délután a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az egyik oldalon az összes ablakot sikerült lezárni a Hableányon, az emelés során az esetleg benne fennakadt holttestek így nem kerülhetnek ki a hajótestből.

A másik oldalon ezt a munkát folytatják. „A négy kötési ponton a befűző kötelek mind a helyükön vannak, a hajó egyik oldalán a kötelek a felszínen vannak a Margit híd közelében látható fekete bárkán, a kötelek másik végét egy kék bárkán fogjuk elhelyezni a felszín felett” – tette hozzá.

Az osztályvezető szerint a hevedereket ezekhez fogják kötni, a nagy hevederek behúzása holnap fog megtörténni. Tájékoztatása szerint a kiemelés megkezdése jó eséllyel az ünnep után valószínű, a következő 48-72 óra alatt a kötelek kerülnek a  helyükre. Az emelési metóduson folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

Az áldozatok kereséséhez a németországi Freiburgból érkezett felajánlás, a kutyás csapat is megkezdte a mentési munkálatokat. A víz alatti áldozatkereső állatokból nagyon kevés van a világon. Ha az egyik kutya a csónakból, a másik a partról jelez, biztos a találat és a vízbe mehetnek a búvárok.

Harminc méteres mélységből is volt már sikeres találat így – folytatta Jasenszky Nándor.

A kiemelés után még a vízszínen meg kell kezdeni a további áldozatok kutatását, komoly logisztika a búvárok felkészítése erre. Dolgoznak az erre kijelölt kollégák a megfelelő lépéseken, hogy milyen eszközökkel, anyagokkal védjék a búvárokat a fertőzésektől.

Az osztályvezető azt is elmondta, ha a hajóroncs kiemelése lehetséges lesz a következő két napban, arról tájékoztatást fog adni a TEK. A szlovák vízügyi hatóságoknak a Duna vízszintcsökkentésére tett intézkedéseinek a hatása várhatóan estére fog bekövetkezni. Minden ami csökkenti a sodrást, azért hálásak a mentésben résztvevő csapatok.