Tizenöt hajóval kutatja a dunai hajóbalesetben eltűnteket a rendőrség

 

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság több mint 200 kilométernyi Duna-szakaszon 15 hajóval kutatja a dunai hajóbaleset során eltűnteket egészen az országhatárig – közölte a kapitányság vezetője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Prohászka Richárd rendőr alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője sajtótájékoztatója után kezet fog Kim Bjung Hóval, a helyszínen dolgozó áldozatazonosító  csoport dél-koreai vezetőjével, az Interpol dél-koreai irodájának vezetőjével (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Prohászka Richárd rendőr alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője sajtótájékoztatója után kezet fog Kim Bjung Hóval, a helyszínen dolgozó áldozatazonosító csoport dél-koreai vezetőjével, az Interpol dél-koreai irodájának vezetőjével (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A rendőrök tetemkereső kutyákat is bevetnek; az állatok segítségével eddig három holttestet találtak – mondta el Prohászka Richárd. A kutatás alkalmával modern szonárberendezéseket, keresőlámpákat és éjjellátó készülékeket is bevetnek – tette hozzá.

Elmondta, a balesetet követően azonnal megkezdték az eltűntek felkutatását, és mindaddig folytatják a munkát, amíg elő nem kerül a Hableány valamennyi utasa. A kutatás közben együttműködnek a társzervekkel, illetve igénybe veszik a többi között halőrök és más „vízen járó” illetékesek segítségét is, továbbá részt vesznek a nyomozásban – mondta a kapitány.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy csütörtökön a Hableány matrózának holttestét találták meg állampolgári jelzés alapján. A személyazonosítás megtörtént. Szintén kérdésre válaszolva cáfolta, hogy tervezik civil lakosság bevonását a kutatásba.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni.