Hende Csaba: A mindennapok hősei azok, akiknek a mentés a hivatásuk

 

Megengedhetetlen, hogy a közgyűlés harmincmillió forintot vont el a szombathelyi orvosi ügyelet finanszírozásától. A mindennapok hősei azok, akiknek hivatásuk a bajba jutott emberek életének, egészségének megmentése – mondta Hende Csaba, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) pénteki szombathelyi toborzónapján Hende Csaba köszöntőjében azt mondta: biztonságot ad, hogy Szombathelyen az Országos Mentőszolgálat munkatársai látják el az orvosi ügyeletet is. Szakszerűen és költséghatékonyan végzik a feladatot, ezért megengedhetetlen, hogy a szombathelyi közgyűlés, a polgármester kifejezett kérése ellenére, harmincmillió forintot vont el az orvosi ügyelet finanszírozásától  jelentette ki.

Hozzáfűzte: ezzel nem csupán azt kockáztatja a közgyűlés átmeneti többsége, hogy a mentőszolgálat felmondhatja az önkormányzattal kötött szerződést, hanem veszélybe kerülhet a szombathelyiek egészsége is.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a mentőszolgálat az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, amely tavaly 1,2 millió esetet látott el. Szólt arról, hogy az elmúlt években sikerült lecserélniük a mentőautók jelentős részét, a járműpark átlagéletkora ma már hét év alatt van, idén pedig 254 új jármű beszerzését tervezik.

Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP) Szombathely polgármestere  aki korábban maga is mentőorvosként szolgált, a regionális mentőszervezet vezetője volt  azt hangsúlyozta: Szombathely mint Szent Márton szülővárosa a segítés városa szeretne lenni. Nem szavakban, hanem tettekben, éppen ezért fogtak bele abba a programba, amelynek révén eddig már több mint 32 ezer ember sajátította el a 80 ezer lakosú városban az újraélesztés alapfogásait.

A mentők szombathelyi toborzónapján az érdeklődők nemcsak a mentés eszközeit, régi és új mentőautókat nézhettek meg közelről, hanem az elsősegélynyújtás és az újraélesztés gyakorlatával is megismerkedhettek.