A szélsőséges körülmények hátráltatják, a TEK segíti a búvárok munkáját a Hableány felderítésében

 

Nagyon nehéz a dolguk a búvároknak, akik a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelésének előkészületi munkálatait végzik – mondta Vígh János, a búvárok munkacsoportjának vezetője csütörtökön az M1 Ma este című műsorában.

Szerencsére a csoportnak megvan az az eszköze, amely valamelyest megkönnyíti a merülést a vízfelszíntől a roncsig. A hajó egyik oldalán nagyon erős a sodrás, ott csak hason fekve tud dolgozni a búvár, a másik oldalon viszont takarásban van, ezért gyengébb a sodrás, így ezen a részen fel is tud állni.

Jelenleg azon munkálkodnak a búvárok, hogy teljes egészében felderítsék a roncsot. A Pest felőli részén ez már megtörtént, a budai oldalán viszont még csak a munka egyharmadánál tartanak. A haladást most az gátolja, hogy a pillér és hajó közötti részen rendkívüli módon felgyorsul a vízfolyás, és keresztbe fordítja az úszóművet, amin a csoport állomásozik.

Ideiglenesen leállították a felderítést, és egy új tervet állítottak össze, hogy folytathassák a munkát.

A búvárok munkáját nagyban megnehezíti, hogy a víz alatt gyakorlatilag semmit sem látnak, és fizikailag nagy igénybevételnek vannak kitéve az óriási víztömeg és az erős sodrás miatt. Az eszközök azonban alkalmasak arra, hogy a csoport a szélsőséges körülmények ellenére is biztonságosan végezze a merüléseket. A felszerelés világszínvonalú, a külföldi búvárok ugyanezekkel az eszközökkel dolgoznak: például egy

speciális sisak vagy a kétoldalú telefonos kommunikáció.

A kétoldalú kommunikálás azért is kiemelten fontos, mert csak így lehet felügyelni a búvár állapotát. Abban az esetben, ha bármely rendellenességet tapasztalnak felülről – legyen az szaporább légzés, pánik – azonnal a felszínre parancsolják a búvárt, annak érdekében, hogy ne kerüljön életveszélybe.

Vígh János kiemelte, hogy a búvárcsoport munkáját nagyban segítik a Terrorelhárítási Központ (TEK) tagjai. Gyorsak, precízek és rendkívül együttműködők, ami a nehéz feladattal megbirkózó búvároknak óriási támogatást jelent. Volt arra példa, hogy a búvárok szerették volna a hídpillér kövét megbontani, hogy megkönnyítsék saját munkájukat, a TEK pedig rövid időn belül meg is szerezte ehhez az engedélyt.

Bármilyen szerszámra, eszközre vagy hajóra van szükség a TEK biztosítja azt, sőt személyre szabott segítséget is nyújt, ha kell.

A helyszínen lévő hajómérnökök is kiveszik a felderítésből a részüket. Az ő feladatuk meghatározni, hogy a 70 éves Hableány milyen erőhatásokat bír ki, figyelembe véve a sérüléseket rajta. Ennek alapján a szakemberek elvetették azt az ötletet, hogy három ponton fűzzenek a hajó alá egy drótkötelet, helyette

négy ponton rögzítenek majd egy drótkötelekből álló hevedert.

A roncs kiemelése előtt még egy fontos feladata van a búvárcsoportnak. Az ablakokra keresztvasakat szerelnek majd fel annak érdekében, hogy a kiemelés közben a holttestek a hajóban maradjanak, megőrizve ezzel emberi méltóságukat – mondta el Vígh János.