Tovább áradt a Duna: kérdéses, mikor mehet a Margit hídhoz a Clark Ádám

 

Tovább folytatódnak az előkészületek a Hableány hajóroncsának kiemeléséhez. A Duna vízállása ugyanakkor olyan magas, hogy a Clark Ádám hajódaru egyelőre nem tud átkelni a Margit híd alatt, erre legkorábban a hét végén kerülhet sor. Közben a hajóbaleset újabb dél-koreai áldozatát azonosította a rendőrség, tíz utast és a legénység két tagját még mindig keresik. A Fővárosi Főügyészség megtudta: a szállodahajó kapitánya a közelmúltban Hollandiában is okozott balesetet.

Cikkünk frissült.

Érdnél is előkerült egy holttest a Dunából

Érdnél is előkerült egy holttest, azonosítása még tart, de vélhetően a dunai hajóbaleset áldozata – közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

Előkészítik a roncs kiemelését 

Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával – jelentette be csütörtökön Budapesten a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Jasenszky Nándor a sajtótájékoztatón közölte: a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése.

A rendőrség honlapján közölte, hogy újabb áldozat került elő, a holttestre a Szabadság híd környékén találtak. A tetem azonosításakor kiderült, hogy az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset tizenhatodik áldozata.

Tíz dél-koreai utast és a hajó kéttagú magyar legénységét továbbra is keresik.

Nem először okozott balesetet a Viking Sygin kapitánya

A Fovárosi Főügyészség az Eurojust magyar nemzeti tagjának közreműködésével megtudta, hogy a Viking Sygin szállodahajó kapitánya április 1-jén Hollandiában is hajóbalesetet okozott, ott is gyanúsítottként vonták felelősségre.

A Fővárosi Főügyészség azt is közölte: a kapitány a balesetet követően adatokat törölt a telefonjáról.

Holnapig emelkedik a Duna vízszintje

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök reggel az M1-en azt mondta, a legfrissebb, reggel 8-as adat szerint a Duna vízállása 458 centiméter.

A következő 24 órában még várhatóan 5-10 centivel emelkedni fog, ezt követően kezd majd apadni. Az előrejelzések szerint a Duna körülbelül vasárnap vagy hétfőn éri el a 420 centiméteres szintet, ami szükséges a Clark Ádám úszódarunak a Margit híd alatti átkeléséhez – fogalmazott.

Később az OVF az MTI-vel azt közölte: mintegy egy nap alatt 8 centimétert emelkedett a Duna vízszintje Budapestnél.

Szerdán délben a fővárosban 451 centiméter volt a vízállás. Csütörtökön 11 órára 459 centiméterre emelkedett a vízszint. Budapesten péntek délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. A 400 centiméteres szint alulmúlása így jövő hét kedden a reggeli órákra tolódik.

Készülnek az emelésre

Közben a búvárok megtalálták a kiemelési pontokat a Hableány hajóroncson. A további munkájuk több fázisból áll: az ablakokat befedik, befűzik a hevedereket az emeléshez, valamint rögzítik a roncsot egy csörlő segítségével, hogy ne tudjon mozogni a mederben – tudósított az M1 riportere.

10-15 percet lehet víz alatt tölteni

Tíz-tizenöt percet tudnak a búvárok víz alatt tölteni a jelenlegi körülmények között a Dunában – magyarázta Márton Róbert katonai búvár az M1-nek.

A szakember közölte, optimális körülmények között akár 1,5-2 órát is tud egy ipari búvár víz alatt dolgozni, de a Duna jelenlegi sodrása és látási viszonyai mellett nem lehet érdemi munkát végezni.

Akár ketté is törhet a roncs

Solymos András hajómérnök az M1-en azt mondta: az emelés során komoly terhelésnek lesz kitéve az elsüllyedt hajó, ezért akár ketté is törhet.

A szakember azt mondta, kockázatot jelent, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen sérülések vannak a hajótesten, emelés közben ugyanis bizonyos pontokon a hajótest hajlik, ha pedig éppen ilyen helyen sérült meg, könnyen eltörhet.

Egy másik probléma, hogy amikor megemelik a hajótestet, a folyó a sodrás irányába is elkezdi nyomni – tette hozzá, hangsúlyozva, emiatt komoly előkészületekre van szükség.

Szakszerűen zajlik az azonosítás

A hajótragédia áldozatainak azonosításához kapcsolódó vizsgálatokkal kapcsolatban sajtótájékoztatót tartottak a műveleti egységek vezetői, a budapesti Margitszigeten.

Keller Éva, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Orvostani Intézetének vezetője elmondta: a Semmelweis intézetébe zajlik az azonosítás a rendőrség munkájának segítésére. Különleges ismertető jegyeket keresnek az orvosszakértők, de az azonosítást az rendőrök végzik. A DVI Interpol protokollnak megfelelően, szabályszerűen történik minden művelet.

Kreitz Zsuzsanna rendőr alezredes a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Bűnügyi Technika Osztályának vezetője azt mondta: ujjlenyomatok, DNS-maradványok és fogászati vizsgálat segítségével zajlik az azonosítás. Ehhez idő szükséges, fényképes azonosításra nincs lehetőség. Ujjnyom-szakértők segítenek a mintavételezésben.

A dél-koreai Interpol vezetője is nyilatkozott. Azt mondta: a koreai csapat elsősorban a DNS és ujjlenyomat alapján történő azonosításban segít. Minden dél-koreai állampolgár ujjlenyomata a nemzeti rendszerükbe kerül, amikor megkapják a személyigazolványukat. Viszont ha nincs meg az ujjlenyomata valakinek, DNS vizsgálattal akkor is azonosítható. „Bízunk benne, hogy a holttestek minél előbb előkerülnek és azonosíthatjuk őket”, fogalmazott.

A dunai hajóbalesetről szóló szerdai összefoglalónkat itt tudja elolvasni.