Hajótragédia: nemzetközi előírások alapján zajlik az azonosítás

 

Koreai adatbázis felhasználásával, nemzetközi protokoll szerint, ujjlenyomatok alapján azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait.

Im Byung-Ho, dél-koreai Interpol vezetője, az áldozatazonosító (DVI) csoport koreai vezetője azt mondta: a koreai csapat elsősorban a DNS és az ujjlenyomat alapján történő azonosításban segít.

Mint mondta, minden nagykorúvá váló állampolgár ujjlenyomatát rögzítik Dél-Koreában. Ennek alapján eddig valamennyi, a mentés és a kutatás során megtalált áldozatnak sikerült meghatározni a személyazonosságát – tette hozzá a szakértő. Elmondta: amennyiben fénykép alapján kizárt egy holttest azonosítása, ujjlenyomat, DNS-mintázat, illetve fogazat alapján identifikálható.

Hangsúlyozta, hogy egy különleges eljárás, az ujjbegyek feltöltése akár három hónapig is lehetővé teszi a holttestek azonosítását. Amennyiben ez nem alkalmazható, vagy nem sikeres, akkor használják a DNS-vizsgálatot. Vagyis a baleset gyermekáldozatát is így azonosítják majd – mondta a csoport vezetője.

Keller Éva, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének vezetője azt mondta, hogy ugyan az intézetben történik az azonosítás, ám annak DVI-protokoll szerinti elvégzése a rendőrség feladata. Az intézet orvos szakértői csak segítik a rendőrség munkáját. Közlése szerint a DVI-protokoll oktatása 2017-ben kezdődött meg Magyarországon, és 2018-ban vezették be.

E szerint történik az Interpol valamennyi tagállamában a szerencsétlenségek áldozatainak azonosítása – mondta Keller Éva.

Kreitz Zsuzsanna, a Készenléti Rendőrség bűnügyi technikai főosztályának vezetője elmondta: azért kell a koreai DVI-szakembereket bevonni az eljárásba, mert az eredményes munkához szükség van az ottani adatbázisokra.

Továbbá olyan áldozatokról is képesek azonosításra alkalmas ujjnyomot rögzíteni, akik akár több hétig is a vízben voltak – tette hozzá. Az ilyen típusú azonosítás azonban időt vesz igénybe – mondta a rendőr alezredes.

Továbbra is keresnek még tizenegy dél-koreai utast és a hajó kétfős magyar legénységét. Mivel tovább áradt a Duna, így kérdéses, hogy mikor indulhat a Margit hídhoz a Clark Ádám daruhajó, hogy kiemelje a Hableány roncsát.