Érdnél újabb holttestet találtak a Dunában

 

Az egy hete történt dunai hajóbaleset tizennegyedik áldozata lehet az Érdnél most előkerült holttest – közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

Rendőrök kutatnak a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó elsodródott áldozatai után a Duna-parton Érd Ófalu részén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó elsodródott áldozatai után kutatnak a Duna-parton Érd Ófalu részén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten harmincöten utaztak, harminchárom dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A baleset után hét embert sikerült kimenteni a Dunából.

Azóta több holtest előkerült. Ha bebizonyosodik, hogy a csütörtökön előkerült holttest is a hajóbaleset áldozata, akkor még tizenegy embert keresnek.

Előkészítik a Hableány kiemelését 

Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával – jelentette be csütörtökön Budapesten Jasenszky Nándor, a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Sajtótájékoztatón közölte: a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és elkezdődhet a Hableány kiemelése.

A kiemelés után uszályra teszik a hajótestet

Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki elkészítése zajlott: olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot – ismertette. A tervek szerint a kiemelés után uszályra teszik a hajótestet.

Az osztályvezető elmondta, hogy a vízállás újra emelkedik, a sodrás változatlanul nagy, a látótávolság pedig nulla, így továbbra is rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak a búvárok. Beszámolt arról is, hogy egy hatalmas uszadékfa akadt el a területen, ami néhány órára megakasztotta a munkát.

Kérdésre válaszolva közölte: elvetették azt az ötletet, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét. Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

Újabb holttest került elő a fővárosban

Újabb holttest került elő a fővárosban a múlt szerdai dunai hajóbaleset áldozatai közül – közölte korábban a rendőrség csütörtökön délután a honlapján.

A közlemény szerint a holttestet szerda éjszaka a Szabadság híd környékén találták. Azonosítása megtörtént. Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset tizenhatodik dél-koreai áldozata.