Elkészült az egri borvidék saját borospalackja

 

Helyi tradicionális minta alapján készítették el az új üveget, melyet az egri borműhely borászai az Egri Várban mutattak be – hangzott el szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

Az 1930-as években volt már arra precedens, hogy az egri borászok egyedi palackba töltötték a boraikat, de tavaly Szent Donát napján az Egri Bikavér ünnepén Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott újra megfogalmazta ennek ötletét.

Mivel az egri borvidék borászai egyetértettek a kezdeményezéssel, az egri önkormányzat úgy döntött, támogatja az ötletet financiálisan– mondta Habis László, Eger polgármestere.

A borászok már többször is próbáltak dűlőre jutni az egységes palackkal kapcsolatban, de a klisé költsége annyira drága lett volna, hogy végül

eddig még nem tudott megvalósulni az elgondolás.

Mivel a harmincas években használt palack külsőleg megfelelt a célnak, ezért úgy gondolták, hogy kisebb formálás után – azért, hogy a mai kornak megfeleljen – alkalmas lesz az egri borászok egységes palackjának megtestesítésére, de ehhez konzultálni kellett az Orosházi Üveggyárral is – közölte Bolyki János borász.

Az új borosüveg különlegessége abban rejlik, hogy egyedi a formája, és az „ Eger 1552.” felirat olvasható rajta, amely az egri bor és az egri hősiesség (az 1552-es várvédelem) mítoszát köti össze – magyarázta Habis László.

Bolyki János azt is elmondta, hogy a palack megtervezésénél figyelembe vették a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet is, ezért alakították át úgy, hogy jóval könnyebb legyen mint az eredeti üveg, hiszen így az

ökológiai lábnyoma is kisebb.

A különleges palackok különleges borokat érdemelnek, ezért ezeket superior és grand superior borokkal fogják megtölteni, melyeket már a nyáron kapni lehet majd.

Remélhetőleg már a július 11-14 között megrendezendő Szent Donát napi Egri Bikavér ünnepén lesznek borászatok, amelyek már ott forgalmazni fogják a már egységesen palackozott boraikat  – fűzte hozzá Habis László.

A címlapfotó illusztráció.