Egyelőre nem tudják kiemelni a Hableányt a Duna mélyéről

 

Egy hét telt a budapesti hajókatasztrófa óta, de még mindig nem tudni, mikor lehet kiemelni a Hableányt a Duna mélyéről. Megint kedvezőtlen fordulatot vett az időjárás, az Alpokban 30 fok feletti kánikula van, a legmagasabb hegyekben is olvadni kezdett a hó, emiatt nem csökken a vízszint Budapestnél.

A Clark Ádám hajódaru az északi vasúti összekötő híd közelében (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megérkezett a fővárosba a Clark Ádám nevű hajódaru, amelyik a tervek szerint kiemeli majd a roncsot a vízből. Csakhogy a jelenlegi vízállásnál

nem fér át a Margit híd alatt,

így egyelőre nem tudja megközelíteni a múlt szerdai baleset helyszínét. Napközben újabb holttesteket találtak a mentőcsapatok, a két nő azonosítása estére történt meg. Még mindig több mint tíz embert keresnek – közölte az M1 Híradója.

Szerdán kora reggel indult el a Clark Ádám hajó

Szerdán kora reggel indult el Komáromból a Clark Ádám hajó, ott segít hónapok óta az új Duna híd építésénél. Akár 200 tonnát is elbír, így elvben nem jelenthet gondot, hogy felemelje az 50 tonnás Hableányt, azonban megint kedvezőtlen fordulatot vett az időjárás. Nagyon meleg van az osztrák és a német hegyekben, és a hóolvadás miatt megállt a Duna apadása Budapestnél. Legalább 30-40 centimétert kellene csökkennie a vízszintnek ahhoz, hogy a Clark Ádám daru átférjen a Margit híd alatt.

Leengedett gémmel, reggel 6 órakor indult Komáromból a Clark Ádám úszódaru. A tervek szerint ennek a speciális,

200 tonnás teherbírású járműnek

a segítségével hozzák felszínre a Hableány roncsait a Dunából.

Ez Közép-Európa legnagyobb úszódaruja, több mint 50 méter hosszú és 20 méter széles, az egyetlen eszköz a környéken, amivel ki lehet emelni az elsüllyedt hajót a vízből. A speciális jármű a magas vízállás miatt eddig nem tudott elindulni, több híd alatt ugyanis egyszerűen nem fért volna át.

Kotrógép egy hajón a Hableány turistahajó közelében (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az első akadályon már reggel sikeresen átjutott a daru, délelőtt pedig az esztergomi Mária Valéria hidat is elhagyta. Útját a közmédia végigkövette, vízen és levegőben. Az út fennakadás nélkül telt, átlagosan 10 km/h sebességgel haladt a Clark Ádám a főváros felé, és a tervezettnél korábban, már három óra előtt megérkezett az újpesti vasúti hídhoz.

Még várni kell a kiemelésre

Az úszódaru kikötése is rendben zajlott, kiengedték a vasmacskát és hatalmas sodronyokkal rögzítették a parthoz. Majd feltöltötték üzemanyaggal és átvizsgálták a műszaki állapotát, felkészítették, hogy bármikor indulhasson a Hableány kimentésére.

A Hableány kiemelésére azonban egyelőre még várni kell, a Duna vízállása ugyanis

még mindig magas,

Budapestnél jelenleg 450 centiméteren áll. Ahhoz, hogy a Clark Ádám biztonsággal átférjen a Margit híd alatt, még nagyjából 40 centimétert kellene apadnia a folyónak. Ez a vízügy tájékoztatása szerint legkorábban jövő hét elejére várható.

Készenlétben horgonyoz a Clark Ádám úszódaru

A Clark Ádám úszódaru szerdától Budapesten várja készenlétben, hogy elindulhasson a Hableány roncsának kiemelésére. A hajó az újpesti kikötőben horgonyoz, mostantól csak az a kérdés, hogy mikor csökken a Duna szintje 420 centiméter környékére.

A kapitány azt mondta, hogy ennél a vízmagasságnál ő már megpróbálna átjutni a Margit híd alatt. A mostani előrejelzések alapján előfordulhat, hogy erre akár a jövő hét elejéig is várni kell – hangzott el az M1-en.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Újabb holttestet találtak a búvárok

A búvárok napok óta azon dolgoznak a roncsnál, hogy rögzítési pontokat találjanak, ami majd segítheti a kiemelést. Egy felderítő merülés után délelőtt újabb áldozatot hoztak a felszínre a Margitszigetnél. Az M1 információi szerint napközben még két holttestet találtak a Dunában, de az azonosításuk még nem ért véget.

A szakemberek a vízen kialakított bázisról

folyamatosan figyelik a roncs helyzetét

és a Duna mozgását. A búvárok speciális felszerelését pedig többen is ellenőrzik a leereszkedés előtt. Egy egész csapat dolgozik azon, hogy a szakemberek a lehető legbiztonságosabban tudjanak lejutni a roncshoz. Így zajlott a munka szerdán délelőtt is, a búvárok felmérték a roncs állapotát és kijelölték rajta az emelőpontokat.

A Margit hídnál elsüllyedt hajóból délelőtt újabb holttestet emeltek ki a búvárok. A TEK közleménye szerint a holttestre a műszaki mentésért felelős nemzetközi csapat egyik magyar búvára talált rá, az egyik nyílászárónál. Miután felhozták a testet, a szakemberek folytathatták a munkát. A rögzítési pontok kijelölésével szerda kora délutánig végeztek a búvárok, ezután pedig megkezdődhettek az előkészületek a következő feladathoz.

A következő feladat a Hableány stabilizálása lesz

A következő feladat a Hableány teljes stabilizálása lesz, ugyanis nagyon erős továbbra is a sodrás, de a műszaki mentés érdekében nem szabad, hogy elmozduljon bármilyen irányban is a hajóroncs – közölte az M1 helyszíni tudósítója.

A mentést irányító vezető az M1-nek arról beszélt, ahhoz, hogy a Hableány stabil legyen, egy másik, nagyobb hajóhoz kell rögzíteniük. A hajóroncs kiemelése így csak a következő napokban lesz lehetséges. A szakemberek azonban hangsúlyozták, hogy

a terveket a körülmények bármikor felülírhatják.

A mentésben résztvevők szerint évtizedek óta nem tapasztalt összefogás és összehangolt csapatmunka zajlik. A hatóságok megállás nélkül keresik az áldozatokat, a folyó teljes déli szakaszát vizsgálják.

Az elhunytak családtagjainak közben egyre többen próbálnak segíteni, több szervezet és magánszemély is szervez gyűjtést. A lengyel LOT légitársaság pedig szerdán felajánlotta, hogy díjmentesen vállalja a Magyarországra érkező hozzátartozók, illetve a koreai hatóságok utaztatását.

Szerb hajósok díszegyenruhában tisztelegtek az áldozatok emléke előtt

Nem csak a hozzátartozók és a budapesti járókelők róják le kegyeletüket a hajókatasztrófa áldozatai előtt.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A szerb hadihajó legénysége, amelyik éppen Budapesten járt, díszegyenruhában tisztelgett az áldozatok emléke előtt, mialatt elhaladtak a Margit híd alatt – közölte az M1 Híradója.

Hajozas.hu: áprilisban Hollandiában okozott balesetet a szállodahajó ukrán kapitánya

Sajtóhírek szerint

nem ez volt az első balesete

a Hableánnyal ütköző szállodahajó ukrán kapitányának. A hajozas.hu nevű oldal azt írta: a Magyarországon őrizetbe vett férfi két hónappal ezelőtt Hollandiában okozhatott balesetet.

A portál egy másik kapitánytól úgy tudja, az ukrán férfi vezette azt a szállodahajót, amelyik április elején 171 utassal a fedélzetén, többszöri rádiós figyelmeztetés ellenére nekiütközött egy olajszállító tankernek. A 64 éves ukrán kapitány továbbra is tagadja, hogy ő okozta volna a múlt heti budapesti balesetet, ügyvédei szerint ő a Duna egyik legtapasztaltabb hajósa – hangzott el az M1-en.