Közös imádságot tartottak a dunai tragédia áldozataiért

 

Közös imádsággal emlékeztek a debreceni nagytemplomban a dunai hajóbaleset áldozataira. A református egyház gyűjtést is hirdetett a hozzátartozóknak, akik közül sokan Budapesten követik a mentés legfrissebb fejleményeit. A koreai kultúra szerint szeretteik eltűnése a halálnál is nagyobb tragédia.

Közösen imádkoztak a hívek a hajóbaleset magyar és koreai áldozataiért a debreceni református nagytemplomban. Koreai zászló is jelezte, hogy osztoznak a hozzátartozók fájdalmában. A református egyház gyűjtést hirdetett az áldozatok családtagjai javára.

Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora az M1 Híradójának azt mondta: a koreaiak magyarországi tartózkodása és szeretteik felkutatása, illetve hazaszállíttatása olyan költségekkel jár majd, amely nagyon megterhelő. Ezért a nagytemplomi gyülekezet és egyetem is csatlakozott a református egyház elnökségének felhívásához.

Szeretteik eltűnése a halálnál is nagyobb tragédia

Az elsüllyedt Hableány utasainak több hozzátartozója már pénteken megérkezett Budapestre. Köztük vannak a balesetben elhunyt hét koreai turista családtagjai is.

Az eltűntek hozzátartozói is a Margitszigeten, a Terrorelhárítási Központ bázisán várják a hajóroncs kiemelését. Vannak, aki egymást vigasztalják, mások feszülten követik a speciális mentőegység minden egyes mozdulatát. A koreai kultúra szerint ugyanis szeretteik eltűnése nagyobb tragédia a halálnál is.

Lemondták az utakat 

A The Korea Times közben arról ír, hogy az összes dunai hajóutat lemondta és visszatéríti a már befizetett budapesti utak árát az a dél-koreai utazási iroda, amelyik a balesetet szenvedett utasok útját is szervezte.

Egy dél-koreai turista az M1-nek azt mondta: ő is tervezte, hogy megnézi Budapest fényeit egy esti hajókázás keretében, de a történtek után nem szívesen száll vízre.

Virágok és mécsesek a Margit hídon (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Fekete zászlók lobognak a Margit hídon, amely alatt egyre többen róják le kegyeletüket, ahogy a rakpartokon is. Virágokat és mécseseket helyeznek el az áldozatok emlékére.