Azonosították a hajóbaleset áldozatait

 

Azonosították a szerda este történt dunai hajóbaleset hét dél-koreai áldozatát. Az eltűnt 19 koreai utast és a kétfős magyar személyzetet továbbra is keresik a Duna főváros alatti szakaszán.

Cikkünk frissült. 

Az M1 szerint a Duna erős sodrása és a nulla látótávolság miatt szombaton nem merülnek le a szerdán elsüllyedt hajóhoz. A baleset helyszínén szombaton és vasárnap a szakemberek számára legfőbb feladat az úgynevezett árnyékolás kiépítése annak érdekében, hogy a búvárok le tudjanak ereszkedni a roncshoz és ott érdemi munkát végezhessenek.

A hajóbalesetben eltűnt 19 koreai utast és a kétfős magyar személyzetet továbbra is keresik a Duna főváros alatti szakaszán – erről beszélt az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1-en. Gál Kristóf hozzátette: szombaton azonosították az áldozatokat.

„A mai napon sor került a balesetben elhunyt hét dél-koreai állampolgár azonosítására. Ezt egyrészt a tőlük, a holttestekről vett ujj-és tenyérnyomatok alapján a dél-koreai hatóságok közreműködésével tudtuk megtenni, illetve a hozzátartozóknak bemutatott fényképek alapján azonosították ők elhunyt hozzátartozóikat” – fogalmazott a szóvivő.

Öt perc alatt értek ki a hatóságok 

Virág Richárd törzsőrmester és társa elsőként érkezett a katasztrófa helyszínére szerda este. Az M1-nek elmondta, szerda este 21 óra 10 perckor a rádión hallották, hogy a Margit híd és a Parlament térségében embereket látnak a vízben.

Öt perc alatt a helyszínre érkeztek, ahol a Lánchíd magasságában észrevettek egy segítségért kiabáló férfit a vízben, akit egy nővel együtt beemeltek a hajóba. A férfi sokkos, kihűlt állapotban volt, a nő viszont nem adott életjeleket, így megkezdték újraélesztését és értesítették a mentőszolgálatot. Hozzátette: a mentést nehezítette, hogy mindkét embernek olajos volt a ruházata és nagy hullámok voltak.

Gál Kristóf közölte, az első vízi egységek 21 óra 15 perckor, az első szárazföldi egységek pedig 21 óra 19 perckor érkeztek a helyszínre. A rendőrség által korábban közölt 21 óra 29 perces kiérkezési időpont a bűnügyi állományra vonatkozott – emelte ki.

Nem szállhattak fel a speciális helikopterek 

Több sajtóorgánum azt firtatta a baleset után, hogy a rendőrség miért nem vetette be speciális helikoptereit, amelyek zord időjárási körülmények között is képesek repülni. Gál Kristóf közölte, van egy olyan időjárási minimum, ami alatt ezek a gépek nem szállhatnak fel. Szerda este olyan körülmények voltak, hogy a rendőrség egyébként éjjellátó készülékkel is felszerelt helikopterei nem kaptak felszállási engedélyt sem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, sem Bácsbokodról – mondta.