Szijjártó: Magyarországnak fontos az együttműködés Latin-Amerikával

 

Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával, és ebben fontos szerep juthat Paraguaynak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető paraguayi kollégájával, Luis Alberto Castiglionival folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: Magyarország és Paraguay szuverén külpolitikát folytat, nem fogadják el, hogy elvitassák a jogukat annak eldöntésére, kit engednek be országukba és kivel éljenek együtt. Ezért egyik ország sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját – idézte fel.

Megjegyezte: egy államnak nemcsak joga, hanem kötelessége polgárai biztonságának garantálása.

Kifejtette: a világpolitikai és világgazdasági változások nyomán a latin-amerikai térség jelentősége folyamatosan nő, és Magyarország – exortorientált gazdaságként – ezt felismerte, és megindította a déli nyitást stratégiáját. Paraguay fegyelmezett költségvetésre, alacsony adókra épülő gazdálkodásával fontos szerepet kaphat ebben a stratégiában – közölte. Hozzátette: az együttműködésben a vízgazdálkodásra és a mezőgazdaságra helyezik a hangsúlyt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) a hivatalában fogadja Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. május 31-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Szijjártó Péter kitért arra: Magyarország és Paraguay egyetért a szabadkereskedelem fontosságában, ezért Magyarország támogatja a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését. Hozzáfűzte: a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalása gyakran túlságosan elhúzódik.

Luis Alberto Castiglioni kiemelte: látogatása alkalmával kérelmet nyújtott át, hogy a magyar kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy országa nagykövetséget nyisson Budapesten. Ez lesz az első paraguayi nagykövetség a térségben, és ez új lendületet adhat a kétoldalú kapcsolatoknak – tette hozzá.

Úgy látja, Magyarország és Paraguay hasonló értékeket követ, ez az alapja az együttműködésüknek, a két országot nemcsak baráti, hanem szövetségesi kapcsolatok kötik össze.

Jelezte, országa azért nem fogadta el globális migrációs csomagot, mert mindig független és szuverén ország volt, és maga akarja meghatározni a migrációs politikáját.

A paraguayi külügyminiszter azt is elmondta, hogy a Mercosur-EU szabadkereskedelmi tárgyalások legutóbbi fordulóján nagy előrelépést értek el, így hamarosan aláírhatják az egyezményt. Ezzel olyan modellt hoznak létre, amely az egész világ számára példaértékű lesz – vélekedett.

Luis Alberto Castiglioni részvétét fejezte ki a szerdai dunai hajóbaleset miatt.