Rettenetesek a körülmények az elmerült hajónál

 

Semmti nem lehet látni a víz alatt – mondta a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja.

Kovács Gábor elsőként merült az elsüllyedt Hableányhoz. “Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között” – mondta. Kovács hozzátette, hogy megkísérelték a merülést.

“Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van” – mondta a szakember az M1 aktuális csatorna riporterének. Hozzátette: a hajóra nem tudott átmenni a Duna erős sodrása miatt. Azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvár be tudjon jutni a hajótestbe.

Budapest, 2019. május 31. Búvár merül a Dunába a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. MTI/Balogh Zoltán

Budapest, 2019. május 31.
Búvár merül a Dunába a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én.
MTI/Balogh Zoltán

A baleset helyszínéhez érkeztek külföldről – többek között Ausztriából is – mentőbúvárok, akik a nehéz körülmények miatt nem vállalták a merülést. A koreaiak nem ismerik a magyarok nehézbúvár felszerelését, de a későbbiekben megpróbálkoznak a merüléssel.

“A merülés előtt van egy eligazítás, amin kapunk egy tervet, megnézzük a metszetrajzokat, vizualizáljuk az egészet, és ha már lent vagyunk, ha van látótávolság, ha nincs, nem akadályoz minket, ha nem látunk” – mondta.

A szerda este történt hajóbalesetben legkevesebb heten meghaltak, 21 ember eltűnt.