Elsőfokú az árvízi készültség helyenként az országban

 

Az országban jelenleg 749,3 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

A Duna árhullámának tetőzése pénteken reggel a szigetközi szakaszon járt, a vízállások lényegében a vártnak megfelelően alakultak. Nagybajcson jelenleg árad a Duna, ott reggel 546 centiméter volt a vízállás, az elsőfokú készültségi szint alá vasárnap csökkenhet a vízszint. Komáromnál a reggeli vízállás 511 centiméter volt. A folyó itt is árad, az elsőfokú készültségi szintet meghaladta az árhullám, és tetőzéskor 520-530 centiméter közé várják. Budapestnél a tetőzés szombaton, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 590 centiméter körüli értékkel várható.

Az osztrák szakasz vízjárása alapján az apadás aránylag gyorsnak ígérkezik, a 400 centiméteres szint elérése a jövő hét közepére valószínűsíthető.

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése a Tisza-tó térségében jár. A Kisköréig tartó szakaszon az elsőfokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő, illetve helyenként elérő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén is kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, melyek hatására csütörtökön a Tarnán Tarnaméránál a harmadfokú készültségi szintek fölé emelkedett a víz. Itt már megindult az apadás, de a víz szintje még estig a harmadfokú tartományban marad. A vízrendszer lejjebb lévő állomásain többfelé mérnek a másodfokú szinteket meghaladó értékeket, de a harmadfokú szint megközelítésének, esetleg elérésének csak Jászteleknél van realitása. A többi mellékfolyó közül a Fekete-Körösön Antnál a következő napokban a másodfokú készültségi szint feletti vízszintek várhatóak – írta az OVF.

A címlapfotó illusztráció.