A pedagógusokat köszöntötte Kásler és Rétvári

 

Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere a pedagógusnapi elismerések átadásán Budapesten pénteken azt mondta: Magyarország büszke lehet az oktatási tradícióira és oktatási rendszerére. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pedig Komáromban, a városi pedagógusnapi ünnepségen azt mondta, hogy az elmúlt években lépésről lépésre sikerült növelni a pedagógus pálya megbecsültségét. Az elsők voltak, akik számára életpálya modellt vezettek be, mert a hosszabb távon ők tudják a nemzet jövőjét megalapozni.

Kásler Miklós kiemelte: a pedagógusokon múlik az oktatás minősége, ők tudják átadni a következő nemzedéknek mindazt ami „szép és értékes”, és ha nem is tudják pótolni a család nyújtotta biztonságot és szeretetet, de ki tudják egészíteni azt.

A tárcavezető úgy fogalmazott: Magyarország büszke lehet az oktatási tradícióira, és oktatási rendszerére, Eötvösre, Trefortra, Klebelsberg Kunóra. Önök ezt a tradíciót képviselik – fordult a díjazottakhoz. Azt mondta, hogy miniszterként az ő feladata, hogy ezt a munkát ne csak a kormány, hanem a magyar családok nevében is megköszönje.

A politikus beszélt arról is, hogy az ember már évezredekkel korábban megpróbált tájékozódni a körülötte lévő, természeten túli világról, törekedett megfogni a láthatatlan világot. A művelődéstörténetben fordulót jelentett Krisztus születése, és a kereszténység az, amire az a kultúra is épül, aminek részei vagyunk, mi magyarok – mutatott rá.

A magyar oktatás, a nevelés, a kultúra, és az a különös életfelfogás és szemlélet, ahogy mi magyarok tekintünk egymásra és az egész világra – emelte ki Kásler Miklós. Hozzátette: ebben a kultúrában rendkívüli alkotások, kutatási, tudományos eredmények születtek, és ezek a vívmányok kerültek át a mindennapok oktatásába.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend Lovagkereszt, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt, az Érdemes Művész, a Kiváló Művész és a Babérkoszorú-díjak átadásán a Várkert Bazárban (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A pedagógusok átadják ezen ismereteket a következő generációknak, akik a remények szerint fenntartják a nemzetet „az idők végezetéig”. Ugyanakkor a miniszter arra is felhívta a figyelmet, nem mindegy milyen ismereteket közvetítenek a pedagógusok, hiszen vannak örök értékek, amelyekre támaszkodni lehet.

Bódis József, oktatási államtitkár szintén gratulált a díjazottaknak, akik munkájukkal, életművükkel kiérdemelték az elismerést. Köszönet azért, amit tettek a tanulókért, a fiatalokért. Amit tesznek, az nemzetépítő, generációkon átívelő munka és hivatás – fűzte hozzá.

Az ünnepségen a kiemelkedő pedagógusi munka elismeréseként Eötvös József-, Apáczai Csere János-, Németh László-, és Brunszvik Teréz-díjakat adtak át.

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatás szerkezetének átalakítása közben több mint 80 milliárd forintos fejlesztési projekt valósul meg európai uniós forrásból, a magyar költségvetés pedig 51 uszoda, 47 tornaterem és 15 új iskola építését fedezi, és 44 iskolát bővítenek.

„Ma oktatásra 606 millió forinttal költünk többet, mint 2010-ben. Ebből van fedezet arra, hogy aki pályakezdőként 2010-ben 130 ezer forintot keresett, az ma 203 ezer forintot vihessen haza és a tapasztalt tanárok bére 149 ezer forintról 301 ezer forintra emelkedjen” – mondta az államtitkár.

Kijelentette, Magyarország a tankönyvfejlesztés egyik legmodernebb változatát választotta, amikor a munkába a tanárokat és a diákokat is bevonták. A fejlesztés ilyen széleskörű bázisát korábban egyik magánkiadó sem tudta biztosítani – tette hozzá.

Rétvári Bence rámutatott, a pedagógus pálya emelkedő népszerűségét jelzi, hogy egyre többen jelentkeznek tanárnak és biztosított a pedagógus kar utánpótlása. A statisztikák szerint 2016-ban 3345-en mentek nyugdíjba és 5598 új pályakezdő tanár volt, 2017-ben 2234-en érték el a nyugdíjkorhatárt, miközben 6324 volt a pályakezdők száma.

„Rendkívül széles partnerséget tapasztaltunk a minősítési rendszer bevezetése során, 2019 elejéig 98 ezer pedagógus vett részt valamilyen minősítési eljárásban” – mondta az államtitkár. Hozzátette: 55 ezren léptek át pedagógus II. fokozatba és tízezres nagyságrendű a mesterpedagógus minősítést szerzők száma.

„Az iskolának egyáltalán nem a semlegességre kell nevelni. Bátorságot kell adni a fiataloknak, hogy el tudjanak köteleződni a saját jövőjük egy-egy pontja mellett” – jelentette ki Rétvári Bence.

Úgy vélte, nem szabad, hogy „az iskola világnézetileg kiszárítsa a gyerekek lelkét”, majd hozzátette az elköteleződés vállalása a siker egyik forrása és nemzetünk jövőjének is fontos lépése. Ebben egy-egy pedagógus példamutatása a diákoknak örök impulzus marad – zárta köszöntőjét.

A címlapfotó illusztráció.