Napirenden a szmogrendelet módosítása a Fővárosi Közgyűlés ülésén

 

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén a szmogrendelet módosításával tovább korlátozhatja a szmogriadó idején használható gépjárművek körét, valamint több mint hétmilliárd forintot biztosíthat arra, hogy a fővárosi önkormányzat megszerezze a Rác fürdő tulajdonjogát.

Az ülésre benyújtott javaslat szerint az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátoznák szmogriadó esetén Budapesten. A módosított rendelet október elsejével lépne hatályba.

A képviselők az ülésen dönthetnek arról is, hogy több mint hétmilliárd forintot biztosítsanak a Rác fürdő és hotel megszerzésére. A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával arra utasítanák a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. ügyvezetőjét, hogy a fürdő és hotel felszámoló általi értékesítése során a teljes ingatlanegyüttes tulajdonjogának megszerzése érdekében 7 401 409 forint összeghatárig ajánlatot tegyen. Ezért a fővárosi önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő kft.-nek 7,5 milliárd forint kamatmentes tagi kölcsönt nyújtanának.

A testület várhatóan hetven előterjesztést tárgyal majd meg, a többi mellett elfogadhatják a budapesti mobilitási tervet, azaz a közlekedésfejlesztési stratégiát, dönthetnek fővárosi EuroVelo kerékpáros útvonalak fejlesztéséről, valamint a XIII. kerületi Szent István parkba tervezett, az államalapító királyt ábrázoló szobor elhelyezéséről is.