A külügyminisztérium bízik az ukrán-magyar kapcsolatok javulásában

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára reményét fejezte ki, hogy a nemrégiben megválasztott új ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkij-jel sikerül rendezni az kárpátaljai magyar közösség életét negatívan befolyásoló törvények kapcsán kialakult helyzetet.

Menczer Tamás erről szerdán, sajtótájékoztatón beszélt Gárdonyban, ahol a kelet-ukrajnai harcokban érintett családok gyermekeinek magyarországi táboroztatása volt a fő téma.

Az államtitkár szerint „óvatos bizakodásra” adhatnak okot az új ukrán elnök első nyilatkozatai.

Menczer Tamás hangsúlyozta: hazánk mindig is jószomszédi viszonyra törekedett Ukrajnával, amit bizonyít, hogy Magyarország a korábbi években támogatta az ukránok euroatlanti és vízumliberalizációs törekvéseit, illetve oltóanyagokkal és ivóvízhez szükséges klórral is támogatta a nehéz helyzetben lévő államot.

„Éppen ezért hátba szúrás volt az előző ukrán elnök idejében elfogadott oktatási, majd a nyelvtörvény, amelyek célja a nemzeti nyelvek visszaszorítása az élet minden területén” – fogalmazott, hozzátéve: itt nem kétoldalú, hanem nemzetközi ügyről van szó.

A 2015 óta zajló táborral kapcsolatban közölte: idén 242 gyerek táborozik a Velencei-tó partján és ehhez a KKM 25 millió forinttal járul hozzá.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy vélte, az eddig rossz ukrán döntések ellenére is muszáj fenntartani a magyar fél részéről a pozitív hozzáállást egyrészt a magyar közösségek, másrészt a jószomszédi viszony miatt. Ennek fontos szelete a velencei-tavi nyári tábor, amelyben négy év alatt 2124 ukrajnai gyerek járt, idén további 242 jön.

Soltész Miklós rámutatott: a gyerekek semmit sem tehetnek arról, hogy „nagypolitikai rendszerek játékszerévé váltak”, sokszor súlyos élethelyzetbe kerültek. Nagy többségük lelki sérült, de a sebek egy kicsit gyógyulnak az egyhetes táborozás során – tette hozzá.

Elmondta, hogy a kormány összesen 35 millió forintot biztosít az ukrajnai gyerekek táboroztatására. A fiatalokat a magyar-ukrán határig hozzák az ottani szervezők, az országon belüli utaztatás, a szabadidős programok, valamint a szállás és étkezés költségét vállalta magára a magyar állam.

Szuperák Brigitta az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója közölte, hogy június 12-től, hat héten keresztül, heti váltásban érkeznek a gyerekek a Velencei-tó partjára.