Megkezdődött a nagyszülői gyedről szóló vita

 

Elkezdődött a nagyszülői gyed bevezetéséről szóló javaslat vitája az Országgyűlésben. Ha elfogadják, akkor jövő januártól lesz arra lehetőség, hogy az unoka két éves koráig – ikrek esetén három éves korig – a dolgozó szülők helyett a még nem nyugdíjas nagyszülő menjen gyedre. Ez is része a korábban bejelentett családvédelmi akciótervnek. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ellenzéki oldalról kik szavazzák meg a javaslatot, hiszen több kifogást is megfogalmaztak a parlamentben – közölte az M1 Híradója.

Cikkünk frissült.

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára kedden a parlamentben.

Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni. Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel – ismertette.

Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent. A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik.

Az ellenzéki pártok egyetértettek a nagyszülői gyed céljaival, de a javaslatot bírálták. Az M1 Híradójának összefoglalója alapján a Jobbik szerint azt ki kellene terjeszteni a nyugdíjasokra is. Az MSZP szónoka arról beszélt, hogy a javaslat nem tartalmazza a dolgozó nagyszülő munkajogi védelmét. A Demokratikus Koalíció is azt kifogásolta, hogy a lehetőséggel csak a dolgozó nagyszülők élhetnek. Az LMP szerint csak ez egymáshoz közel lakó családoknak nyújt segítséget.

A kormánypárti KDNP szerint a nagyszülői gyed egy olyan intézkedés, amire igény van Magyarországon, a családokról szóló nemzeti konzultációban a válaszadók több mint 93 százaléka támogatta az elképzelést.

A Fidesz pedig úgy látja, hogy a nagyszülői gyed segít, hogy a szülő mihamarabb visszatérhessen dolgozni, úgy, hogy a gyermekről közeli családtag gondoskodik.