Az ügyészség már ismeri a rendőrökre támadó Kossuth téri tüntetőket

 

Befejezte az ügyészség annak a több száz órányi felvételnek az elemzését, amit decemberben és januárban rögzítettek a Kossuth téren, az ellenzéki tüntetéseken – hangzott el az M1 Híradójában.

A rendőrökre támadó, kövekkel, üvegekkel, füstbombákkal dobálózó emberek közül többet azonosítottak. Az már korábban kiderült, hogy a gyanúsítottak között van a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, és a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúz is.

Kövekkel, üvegekkel és füstbombákkal dobálták a tüntetők a Parlament épületét védő rendőröket tavaly december 13-án.

A randalírozók az ország karácsonyfája alá tett, szegény sorsú gyermekeknek szánt szánkókat sem kímélték: többet közülük összetörtek és felgyújtottak. A rendőrök ötven tüntetőt előállítottak.

Az elfogottak között 11 büntetett előéletű ember és több külföldi állampolgár is volt. Összesen 16 rendőr sérült meg, a rendőrség eszközeiben kétmillió forintos kár keletkezett. A Központi Nyomozó Főügyészség magánszemélyek és a rendőrség feljelentései alapján több büntetőeljárást indított hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt.

Az ügyészség befejezte a több száz órányi kamerafelvétel vizsgálatát. A felvételek segítségével azonosított, bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyeket egymás után idézik be kihallgatásra.

„A Központi Nyomozó Főügyészség a demonstrációkon a rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében több mint száz feljelentett esetet vizsgált meg. Kamerafelvételek kiértékelését követően jelenleg az elkövetők azonosítása van folyamatban.

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult 49 nyomozásban eddig 20 gyanúsított kihallgatására került sor” – mondta az M1-nek Kovács Katalin a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A gyanúsítottak között van a Momentum elnöke, Fekete Győr András is, aki az egyik tüntetésen füstbombát dobott a rendőrökre.

A szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúzt, akinek a gyanúsítását a választások előtt a mentelmi joga miatt megszüntették, napokon belül, amikor jogerős lesz az EP választások végeredménye, várhatóan ismét beidézik gyanúsítotti kihallgatásra.