Rendben zajlik az EP-választás Magyarországon

 

A negyedik EP-választáson az Európai Parlament magyar tagjaira szavaz az ország.

(Fotó: MTI/Veres Nandor)

A percről percre frissülő cikkünket itt találja

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 17,16 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A 10 277 szavazókör reggel 6 órakor nyitott, és este 7 óráig várják a mintegy 7,9 millió választásra jogosultat.

A 132 külképviseleten 20 ezer választópolgár adhatja le voksát, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhatnak.

A nem hivatalos, előzetes eredményeket este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda a www.valasztas.hu oldalon, miután az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás. Olaszországban vasárnap este 11 órakor zárnak be a szavazóhelyiségek.

A 21 EP-képviselő választása arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Az EP-választáson kilenc párt, illetve pártszövetség állított listát: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika.

A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumokat az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint osztják ki. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kap, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Az EP magyar tagjainak választásán választójoga van mintegy 7,9 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárnak, közülük 97 ezren jelezték, hogy a szavazás napján a lakóhelyüktől eltérő, más magyarországi településen kívánnak szavazni. Öt évvel ezelőtt 69 200-an jelezték, hogy nem a lakóhelyükön szavaznának.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 92 ország 132 magyar külképviseletén adhatják le voksaikat a magyarországi szavazás napján, az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton volt a voksolás. A külképviseleteken 20 ezer választópolgárt várnak. Öt évvel ezelőtt a külképviseleti névjegyzékben 7572-en szerepeltek, közülük 6253-an el is mentek szavazni. Választójoga van az EP-választáson az EU más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárának (amennyiben magyar listára kíván szavazni), közülük valamivel több mint háromezren kívánnak magyar listákra szavazni. Öt évvel ezelőtt 1622-en szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján.

Regisztrációt követően szavazhat az a 115 ezer nagykorú magyar állampolgár is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük és határidőig kérték felvételüket a névjegyzékbe. Közülük közel 54 ezren már leadták szavazatukat: azt vagy postán juttatták vissza a Nemzeti Választási Irodához, vagy a külképviseleteken adták le.

A címlapfotó illusztráció.