A Vodafone bekapcsolta Budapest első 5G-s bázisállomását

 

A Vodafone felavatta Budapest első állandó, élő ötödik generációs (5G) bázisállomását, aminek képességeit két 5G-s készülék közötti videóhívással, valamint egy 5G-kapcsolaton keresztül távvezérelt autóval mutatta be. A videóhívás volt az ország első élő, saját frekvencián létrehozott 5G-s mobilkapcsolata.

A Vodafone Magyarország bekapcsolta csütörtökön Budapesten a Vodafone első állandó 5G-s bázisállomását a szolgáltató IX. kerületi székházának a tetején. Az eseményen jelen voltak az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviselői, valamint Budapest főpolgármester-helyettese és Ferencváros polgármestere. Az eseményen bemutatták az ország első élő, saját frekvencián létrejött 5G-s mobilkapcsolatát és egy 5G-n távvezérelt autót – olvasható a Vodafone Magyarország sajtóközleményében.

A Vodafone Magyarország bemutatta, mire képes a főváros első állandó, élő 5G bázisállomása (Fotó: Vodafone Magyarország)

A Vodafone Magyarország bemutatta, mire képes a főváros első állandó, élő 5G bázisállomása (Fotó: Vodafone Magyarország)

„Az új generációs mobil- és vezetékes hálózatok olyan lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat, amik forradalmasíthatják az egész gazdaság működését. Optimisták vagyunk a digitális társadalmat és innovációt előre mozdító technológiákat illetően, és célunk, hogy az általuk nyújtott előnyökből az egész ország részesüljön. Hogy mindezt elérhessük, ma egy jelentős lépést tettünk azáltal, hogy bemutattuk, mire képes a főváros első állandó, saját frekvenciánkat használó 5G-s bázisállomása” – mondta el az eseményen Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Bácskai János polgármester beszédében kiemelte, hogy Ferencváros számára azért is fontos a mai átadó, mivel nemcsak a technológiai környezet átalakulást szimbolizálja, hanem Ferencváros fejlődését is. A kerület korábban ipari központ volt, azonban az elmúlt években a legjelentősebb szolgáltatók választották székhelyül Ferencvárost.