Megérkeztek a Leopard 2-es harckocsik

 

Megérkeztek Magyarországra a honvédség új harckocsijai, amelyekkel a legkorszerűbb hadászati technológiákat is megtanulhatják a magyar katonák. Hétvégén, a Budaörsi Repülőtéren egy nagyszabású haditechnikai bemutatón a honvédség új és régi eszközeit is megnézhetik az érdeklődők – közölte az M1 Híradója.

Hatékony csapásmérő eszköz, jelentős tűzerővel és könnyű manőverezési képességgel, ez a Leopárd 2, a világ legkorszerűbb harckocsija, amiből a Magyar Honvédség 44 darabot vásárolt. Csütörtökön kettő érkezett meg belőlük Magyarországra, amiket kiképzési célokra fognak használni.

Az új harckocsikat hétvégén, a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett bemutatón a nagyközönség is megismerheti. A budaörsi reptéren a honvédelem légi és szárazföldi haderejének meglévő eszközállománya is bemutatkozik.

A csütörtöki központi ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter kitüntetéseket adott át azoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel segítették a Magyar Honvédséget. A miniszter hangsúlyozta: a jelen magyar katonáinak a történelem hőseit kell példának tekinteniük.

A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta május 21. a honvédelem napja.

 A címlapfotó illusztráció.