Kiadós esőre számíthatunk országszerte

 

Nyugaton hidegfront, a keleti, délkeleti országrészben melegfront jellegű hatás várható. Hétfő este mindenütt beborul az ég, eső, zápor, zivatar egyaránt kialakul. Szerdán kiadós mennyiségű csapadék valószínű.

Kedden napközben is erősen felhős vagy borult lesz az ég, inkább a keleti megyékben vékonyodik el, szakadozik fel rövid időszakokra a felhőzet. Többfelé alakul ki eső, zápor, a keleti határszélen egy-egy zivatar. A csapadék zöme a nap első felében várható. Az északi, északkeleti szél több helyen megerősödik, a Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viharossá fokozódik. A hőmérséklet a Dunántúlon 6 és 14, keleten 14 és 19 fok közé emelkedik – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Szerdán a Dunántúlon jellemzően továbbra is borult lesz az ég, keleten ugyanakkor hosszabb-rövidebb időre felszakadozik a felhőzet. Sokfelé várható kiadós eső, zápor, keleten, északkeleten zivatar is előfordulhat. A szél egyre többfelé délnyugatira fordul és megélénkül, de az Észak-Dunántúlon olykor viharos lesz az északnyugati légmozgás. Éjszaka a hőmérsékleti minimum 6, 13, nappal a maximum a Dunántúlon 9, 16, másutt 16, 21 fok között alakul.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Csütörtökön is a Dunántúlon jobbára erősen felhős vagy borult marad az ég, míg keleten hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Többfelé várható eső, zápor, keleten, északkeleten zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor a Dunántúlon helyenként erős lesz az északi, északnyugati szél. Éjszaka 5, 11, nappal 12, 21 fok között alakulnak a hőmérséklet szélsőértékei, nyugaton az alacsonyabb, keleten a magasabb értékekkel.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

Pénteken a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből elsősorban az ország keleti felében alakulhat ki szórványosan zápor, zivatar. Mérsékelt marad a légmozgás, de átmeneti szélerősödés zivatar környezetében előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 22 fok között alakul.

(Fotó: OMSZ)

(Fotó: OMSZ)

A hétvégén tovább emelkednek a csúcsértékek, 20 és 25 fok közé melegszik a levegő, de zápor, zivatar is előfordulhat.