A magyarok még a közép-európai átlagnál is jobban Amerika-pártiak

 

Tízből hatan gondolunk pozitívan az Egyesült Államokra, és mindössze minden ötödik magyar (22 százalék) mondta azt, hogy rossz véleménye van Amerikáról, ami fele a közép-európai (40 százalék) átlagnak – derül ki a Nézőpont Intézet 12 közép-európai országban, illetve a régióban készített közvélemény-kutatásából.

Sor kerül az egyik legjelentősebb és sokak által régóta várt diplomáciai találkozóra az Amerikai Egyesült Államokban Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor kormányfő részvételével. A republikánus vezetésű amerikai külpolitika szemmel láthatóan szakított a demokraták Közép-Európát kevésbé fókuszban tartó irányával, ezzel párhuzamosan Nyugat-Európa pedig láthatóan egyre inkább elfordulni látszik az Egyesült Államoktól – írja a Nézőpont Intézet.

Ebből kifolyólag lehetőség nyílik arra, hogy térségünk profitáljon a nagyhatalommal való együttműködésből. A közép-európai régióban végzett közvélemény-kutatási eredményekből látszik, hogy az itt lakók többsége (54 százalék) jó véleménnyel van az Egyesült Államokról, 40 százalékuk viszont nem – teszik hozzá.

A magyarok körében még ennél is nagyobb az USA támogatottsága, tízből hatan (59 százalék) gondolnak pozitívan és mindössze minden ötödik (22 százalék) magyar negatívan az Egyesült Államokra.

Magyarországon egyértelmű többségben van az Amerika-párti álláspont. Nincs olyan jelentős társadalmi csoport, legyen az akár demográfiai, szociológiai, vagy politikai, amelyen belül többségben lennének az Amerikáról rossz véleménnyel bírók.

(Fotó: Nézőpont Intézet)

(Fotó: Nézőpont Intézet)

Közép-Európán belül is a V4-tagállamok a legelkötelezettebbek az USA irányába. Arra a kérdésre, hogy „Kérem, mondja meg, hogy Önnek inkább jó vagy inkább rossz véleménye van az Amerikai Egyesült Államokról!”, a leginkább Amerika-párti válaszokat a lengyel (66 százalék), a cseh (62 százalék) és a magyar (59 százalék) emberek adták a V4-ek közül.

Náluk is jobb véleménnyel voltak a románok (79 százalék) az USA-ról. Érdekesség, hogy csupán az osztrákok (59 százalék), a szlovének (60 százalék) és a szerbek (61 százalék) esetében volt többségben azok aránya, akik rossz véleménnyel vannak Amerikáról.