Budapestre látogat az osztrák alkancellár

 

Egymásnak adják a kilincset Európa vezető politikusai Budapesten. Az olasz belügyminiszter után egy nappal a török külügyminiszter látogatott járt nálunk. A héten pedig Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a Szabadságpárt vezetője érkezik Magyarországra. Ahogy a többi találkozón, ezen is biztosan szóba kerül a migráció.

Orbán Viktor miniszterelnök és Heinz-Christian Strache találkozójának óriási jelentősége van – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában. Elmondta, a két politikus hosszú évek óta baráti viszonyt ápol. Hangsúlyozta, azokat a kijelentéseket, amelyeket Orbán Viktor ezen alkalmakkor eddig elmondott, azokat az idő minden esetben igazolta.

Magyarország vállalta elsőként azt is, hogy kerítést épít, megakadályozva ezzel az illegális bevándorlók bejövetelét.

A kerítésre számos ország reagált. A német szociáldemokrata párt volt elnöke, Sigmar Gabriel például egyik visszaemlékezésében azt írta, „azzal, hogy Magyarország kerítést emelt a déli határon, megmentette és lélegzetvételnyi szünethez juttatta Németországot” – idézte a politikus szavait Nógrádi.

Elmondta, Olaszországban sok éven át nem hittek abban, hogy megtudják állítani a migrációt a tengeri útvonalon. Az akkori baloldali kormány idején csaknem 600 ezer migráns jutott be az Európai Unió területére az olasz partokon keresztül. Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettesnek mégis sikerült ezt megállítania, a migránsok száma drasztikusan lecsökkent a Földközi-tengeren.

Az Európai Néppárt nem tud abszolút többséget szerezni

A közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban arról beszélt, egyre valószínűbb, hogy az Európai Néppárt már nem tud abszolút többséget szerezni. Úgy véli, a néppártnak végre el kellene döntenie, hogy mi a célja.

Nógrádi szerint az egyik út az, hogy balra nyit, mint az a történelem során már többször is megfigyelhető volt. A másik lehetőség, hogy jobbra tolódik, és

olyan stabil szövetségeseket keresnek maguknak, akik hirdetik a néppárt eredeti célkitűzéseit.

Megjegyezte, csak a májusi választások után derül ki, hogy melyik két vagy akár három blokk erősödik meg az Európai Unióban, ezen belül pedig kérdés, hogy majd ki szerzi meg a jelenlegi elnök, Jean-Claude Juncker székét.

A szakértő beszélt Angela Merkel német kancellárról is. Véleménye szerint Merkel egyre inkább középre tolódik. Sok kérdésben ugyanis szinte ugyanaz a véleménye, mint a szociáldemokratáknak. Szerinte nem véletlen az sem, hogy a tavaly decemberben megválasztott új CDU-elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer azt mondta, a CDU/CSU-nak nem a szociáldemokratákkal, hanem a zöldekkel kell koalícióra lépni.

A németek 50 százaléka elítéli Merkel politikáját

Az Alternatíva Németországért pártnak (AfD) jelenleg rendkívül komoly társadalmi bázisa van. A felmérések szerint már most 12–17 százalék között mozog. Angel Merkel ugyanakkor kategorikusan elutasít mindenfajta együttműködést a tőle jobbra lévő erőkkel, és ezt a német politikai helyzetet próbálja kivetíteni Európára is – fogalmazott Nógrádi. Hozzátette, a legfrissebb németországi felmérések azonban azt mutatják, hogy a németek több mint a fele már a migránsok ellen foglal állást, és elítélik Merkel politikáját.

Szerinte Merkelnek most leginkább csak egy célja van, hogy kihúzza 2021-ig kancellárként, utána pedig vélhetően nyugdíjba vonul – mondta Nógrádi. Ugyanakkor ezt jelentősen befolyásolhatja, hogy idén még négy tartományi választás lesz Németországban. Ha a CDU ezeken rosszul szerepel, előfordulhat, hogy Merkel, de akár még a jelenlegi CDU-elnök is megbukik.