Az egri börtönből mesélnek az anyák a gyermekeiknek

 

Anyák napja alkalmából most első ízben kaptak lehetőséget rá a fogva tartott nők, hogy a rácsok mögül interneten keresztül juttassák el meséjüket és személyes üzeneteiket szeretteiknek.

Börtönbüntetésüket töltő anyák és nagymamák a mese erejével kerülhetnek közelebb gyermekeikhez és unokáikhoz annak az Európában egyedülálló meseterápiás programnak köszönhetően, amely már kilenc éve zajlik sikerrel az egri börtönben – közölte a BvOP. A mesék és az elítéltek személyes üzenetei megtekinthetőek a büntetés-végrehajtás YouTube csatornáján.

Az anyai szeretetről és gondoskodásról szóló Kecskegidák és a farkas című állatmesét a rácsok mögött választották ki, gyakorolták be, és ott is mondták fel azok a női elítéltek, akik részt vesznek az egri börtön különleges meseprogramjában.

A hivatásos meseterapeuta által hetente megtartott foglalkozások sokat segítenek abban, hogy a szétszakított családokat közelebb hozza egymáshoz, de a meseprogram hatására javult a fogvatartottak hangulata, könnyebben oldják meg konfliktusaikat, illetve olvasási és beszédkészségük mellett önkifejezésük is sokat fejlődött az eltel idő alatt.

A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 2010 óta mesélnek az asszonyok, ekkor a világon először került be a meseterápia a börtönfalak mögé. A kezdeményezés célja az volt, hogy segítsen az elítélteknek életteli, érzelem gazdag kapcsolatot kialakítani a rég nem látott gyermekeikkel, unokáikkal. Az Esti mese néven indult kezdeményezésre 2017-től már az Európa Tanács is mintaként tekint, hiszen ajánlásként mind a 47 tagországának elküldte a programot.

Magyarországon jelenleg közel 16 500 fogvatartott tölti büntetését a különböző büntetés-végrehajtási intézetekben, köztük körülbelül 1200 a nő. Az egri börtönben 2010 óta működő egyedülálló programban már több mint 150-en vettek részt, akik közül csupán ketten kerültek vissza a börtönbe.

Az egri börtönben fogva tartott nők gyermekeiknek szóló meséje és személyes üzenete ITT tekinthető meg.