ENSZ: A magyar hatóságok megtagadják az élelmet a kitoloncolásra váró migránsoktól

 

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője aggodalmát fejezte ki pénteken amiatt, hogy – értesülései szerint – a magyar hatóságok megtagadják az élelmet a kitoloncolásra váró migránsoktól. Ravina Shamdasani genfi sajtótájékoztatóján beszélt erről.

„A rendelkezésre álló jelentések szerint a magyar hatóságok 2018 augusztusa óta legalább 21 kitoloncolásra váró migránstól tagadták meg az ételt, egyesektől öt napon át” – mondta Ravina Shamdasani.

Hozzátette, hogy az OHCHR-t aggasztják azok az értesülések, amelyek szerint „Magyarországon a fogva tartási központokban szándékosan, a nemzetközi törvények és normák ellenére megvonták az ételt” a kitoloncolásra váróktól.

A hatályos magyar törvények szerint azonnal a tranzitzónákba kerülnek azok a migránsok és menedékkérők, akiknek nincs joguk az országban tartózkodni, és addig maradnak ott, amíg nem ér véget a menedékjogi eljárásuk vagy nem születik döntés a kitoloncolásukról. Az OHCHR szerint az ilyen eljárások során nem vizsgálnak meg hatékonyan minden egyes esetet – közölte a szóvivő.

„Véleményünk szerint egy migránst nem szabad fogva tartani nem megfelelő körülmények között, nem foghatják el önkényesen és nem alkalmazhatnak vele szemben más kényszerintézkedést sem, mert ezzel megszűnik hazatérésének önkéntessége” – tette hozzá Shamdasani.

A címlapfotó illusztráció.

A címlapfotó illusztráció.