Pintér Sándorral is tárgyalt Matteo Salvini

 

Csütörtök délután érkezett meg Magyarországra Matteo Salvini. Az olasz belügyminisztert Pintér Sándor magyar belügyminiszter fogadta. Az olasz belügyminiszter még a repülőről Twitter-üzenetében azt írta: „Magyarországra érkezem egy új Európát építeni” – közölte az M1 Híradója.

Matteo Salvinit Budapesten Pintér Sándor belügyminiszter fogadta, majd a szerb–magyar határra utaztak, ahol Orbán Viktor miniszterelnök megmutatta az olasz belügyminiszternek a magyar határvédelmi rendszer működését. Később a két belügyminiszter hivatalos megbeszélést folytatott a fővárosban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes határszemlén Röszkéné (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Pintér: Magyarország és Olaszország azonos nézeteket vall

Pintét Sándor az azt követő sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarország és Olaszország elképzelése azonos az európai határok védelméről; arról, miként kell megakadályozni, hogy embertömegek, terroristák és más nemkívánatos személyek az Európai Unió (EU) területére jussanak.

A magyar tárcavezető megköszönte azt az erőfeszítést, amelyet Olaszország tesz azért, hogy a „hívatlan vendégek” elkerüljék az unió külső határait. Gratulált az olaszok teljesítményéhez, akik – mint mondta – megakadályozták, hogy tengeri úton nemkívánatos emberek érkezzenek az EU-ba. Olaszország nem csupán a saját érdekében tesz erőfeszítéseket, hanem valamennyi uniós tagállam, így Magyarország érdekében is – vélekedett Pintér Sándor.

A belügyminiszter kijelentette, hogy a hívatlanul érkezőket nem szétosztani kell, hanem meg kell őket akadályozni abban, hogy elérjék az uniót.

Azt mondta: tudják, hogy segítséget kell nyújtaniuk „harmadik országoknak” abban, hogy megszűrjék azokat, akik az EU irányába jönnek. Ezért tettek a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) nagy erőfeszítéseket Líbiában, valamint a Nyugat-Balkánon, ahol támogatják a szomszédos államok határőrizetét – fűzte hozzá.

Pintér Sándor azt hangoztatta, hogy tovább fogják folytatni az együttműködésüket, amely remélhetőleg eredményes lesz: nem szétosztják majd a nemkívánatos embereket, hanem megakadályozzák az unióba érkezésüket.

Új Európára készül Salvini

Matteo Salvini azt mondta, érdekes látogatást tettek a röszkei határátkelőnél. Elismerését fejezte ki a magyar kormánynak azért, amiért gyorsan és hatékonyan őrizet alá vett csaknem hatszáz kilométernyi határszakaszt, és így sikerült megállítania az embercsempészetet, az emberkereskedelmet.

Megerősítette, hogy a magyar és az olasz kormány álláspontja teljesen azonos az ügyben: arra számítanak, hogy „az új Európa” május 27-étől védeni fogja a külső határait mind szárazföldön, mind tengeren. Az olasz miniszter is úgy vélekedett: nem a már az EU-ban tartózkodó migránsok újraelosztása a probléma, hanem annak elkerülése, hogy újabbak érkezzenek.

Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatot tesz hivatalos megbeszélésüket követően Budapesten, a Belügyminisztériumban 2019. május 2-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Álláspontjuk a bevándorlók hazaszállításának kérdésében is azonos: közös harc „az új Európában” azért, hogy felülvizsgálják az összes kereskedelmi, pénzügyi megállapodást azon unión kívüli országokkal, amelyek nem segítik elő a lakosságuk hazaszállítását – fogalmazott Matteo Salvini.

Az olasz belügyminiszter megköszönte a magyar kormány Líbiában nyújtott gazdasági támogatását. Ha több európai ország állna hozzá ennyire komolyan az emberkereskedelem megelőzéséhez, akkor sokkal kevesebb bűncselekmény, probléma érintené a kontinenst – jelentette ki Matteo Salvini.

Később az olasz belügyminiszter Orbán Viktorral tárgyalt a Karmelita kolostorban, azt követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.