Egyre nagyobb problémát jelent az elöregedő társadalom Európában

 

Közép-Európa válaszút előtt áll, és egyik legfőbb gondja a társadalom elöregedése – ez volt annak a kétnapos családpolitikai konferenciának az egyik vezérgondolata, amely külföldi résztvevőkkel együtt vizsgálta a családpolitikai intézkedések és a népesedéspolitika eddigi és lehetséges hatásait. Szóba került a gyermekvállalási kedv ösztönzése, a társadalmi szerkezet fenntarthatósága – vagy éppen fent nem tarthatósága – és persze más, a témába vágó felvetés is.

Európa az öreg és az üres bölcsők kontinense is egyben. Több politikai megoldás reagálhat arra, hogy most már Európa csaknem összes országa kedvezőtlen demográfiai helyzetbe került, hiszen önmagától nem képes reprodukálni a saját lakosságát – hívta fel a figyelmet Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnök-helyettese az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Az államok előtt választási lehetőség áll: nyúlhatnak egy gyors, de később sok veszéllyel fenyegető megoldáshoz, ami az erőltetett migráció. Hazánkhoz és a visegrádi országokhoz hasonlóan az államok támaszkodhatnak belső erőforrásokra és

a családok megerősítésével

megpróbálhatják elérni, hogy minél több gyermek szülessen – fogalmazott.

Mint mondta, számos kutatásból kiderült: a magyar családok több gyermeket szeretnének, mint amennyit aztán később valóban vállalnak. Jelentős a különbség, és meg kell próbálni megszüntetni az okokat – erre irányul a kormány Családvédelmi Akcióterve is.

Molnár Balázs szerint Európára is ráférne egy családbarát fordulat, és fontos lenne visszaállítani a gyermekvállalás becsületét, valamint a családos lét elismertségét, azért hívtak meg szakértőket és rangos politikusokat a Családbarát fordulat Európában című konferenciára, hogy együtt vitathassák meg a kérdéseket.

A felmérések eredményei kedvezők

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2017-ben kérdezte meg utoljára a fiatalokat a gyermekvállalás kérdéséről, és nagy, 1200 fős mintán még

a szokottnál is kedvezőbb adatokat kapták,

hiszen a fiatalok 2,5 gyermeket szeretnének – ismertette Ujvári Enikő, a mozgalom Munka-Magánélet Programjának vezetője.

Hozzátette: főleg a jól képzett rétegben jelent komoly problémát, hogy sokkal több gyermek születik a szívekben, mint amennyi aztán a valóságban.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

A Családvédelmi Akcióterv elősegítené, hogy a fiatalok minél korábban vállalják első gyermeküket (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Mint mondta, arra kérdeztek rá, hogy a jellemzően gyermekvállalás előtt álló egyetemisták az első munkahelyükön hogyan képzelik a munka-magánélet egyensúlyt, és az eredmények markánsak voltak: a fiatalok közösséget, együtt gondolkodó kollégákat és rugalmasságot vártak el a munkaadójuktól. A munka- és magánszféra fontossága megelőzte a versenyképes fizetést és az önmegvalósítást, Ujvári Enikő kedvezőnek gondolja ezt a fajta tudatosságot a fiatalokban.

Molnár Balázs ismertette a Klopp Mária Intézet felmérését, amely 500 kisgyermekes anyát kérdezett meg a Családvédelmi Akcióterv fogadtatásáról, hogy a következő 5 évben szeretnének-e újabb gyermeket vállalni. A megkérdezettek több mint fele vállalna újabb gyermeket a megkérdezett időtávban.

A Családvédelmi Akcióterv elősegíti a korai gyermekvállalást

Láthatók tendenciák, hogy miért nem születnek meg olyan arányban a gyermekek, mint ahogy a szülők azt szeretnék, az egyik ilyen lehet, hogy túlságosan kitolódik a gyermekvállalás, utána már számos ok léphet be – például egészségügyi –, hogy miért nem születik meg a második-harmadik vágyott gyermek.

A hétpontos Családvédelmi Akciótervben a kormány számos olyan intézkedést tett, ahol ezt is elősegíti, például a folyamatos bölcsődefejlesztésekkel, hogy ne kelljen választani a karrier és a gyermek között – fogalmazott Molnár Balázs.

A GYED extrával a gyermek fél éves korától

a szülők megtarthatják az anyasági ellátást

és az édesanyák akár részmunkaidőben is dolgozhatnak, ami hiányos szegmense a magyar társadalomnak. A hallgatói GYED pedig azokat a fiatalokat segíti, akik egyetemi tanulmányaik során vagy közvetlenül utána vállalnának gyermeket – arra reagálva, hogy a fiatalok minél korábban vállalnák az első gyermeküket – folytatta.

A családban a gyermek egy kicsit megtanulja a társadalom működését, ezért érdemes a gyermekek interakcióira fókuszálni a szülőkkel és a testvérekkel. A kicsi gyermekek rengeteg olyan helyzetet tanulhatnak meg, ami hasonlít egy társadalom működéséhez – reagált Ujvári Enikő.

A címlapfotó illusztráció.