Magyarország a saját erejéből szeretne gyarapodni

 

Magyarország hisz abban, hogy a saját erejéből is gyarapodhat, és fiatalodó nemzet lehet belőle – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin hétfőn Budapesten, a Családbarát fordulat Európában című konferencián.

Novák Katalin – a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett kétnapos tanácskozás megnyitóján – azt mondta, egyre nagyobb problémát jelent, hogy a társadalom elöregszik, a fiatalok pedig nem vállalnak elég gyereket, illetve nem annyit vállalnak, amennyit szeretnének.

Magyarország erre a problémára próbál választ adni 2010 óta a családok támogatásával és a kormányzás minden területén megjelenő családbarát szemlélettel, mert hisz abban, hogy saját erőből is meg lehet erősödni és gyarapodni – emelte ki az államtitkár. Közölte, Magyarország ma már kétszer akkora összeget fordít családtámogatásra mint 2010-ben, és élen jár a 4,8 százalékos GDP-arányos ráfordítással is.

A magyar családpolitika a választás szabadságáról szól, mindenki szabadon dönthet, hogy alapít-e családot, ha igen, mikor teszi ezt meg, hány gyereket vállal, a gyerekek mellett a főállású anyaságot vagy apaságot választja, esetleg visszatér a munka világába – mondta Novák Katalin. Hozzátette, ennek is köszönhető, hogy 20 éve nem látott szinten volt tavaly a gyerekvállalási kedv és a házasságkötések száma.

Novák Katalin – a migrációra utalva – azt mondta, Európa válaszút előtt áll. A népesedési problémára Nyugat-Európában egyszerűbb, csak rövid távú sikerrel kecsegtető, hosszú távon katasztrofális következményekkel járó megoldásokat keresnek. Magyarország hosszú távon gondolkodik, a nehezebb utat választja, amelynek eredményeként azonban Európa egy gazdaságilag erős, fiatalodó kontinens lehet.

A május 26-i európai parlamenti választáson pedig az emberek arról is dönthetnek, hogy melyik utat válassza Európa – jegyezte meg az államtitkár.

Kazimierz Kuberski lengyel családügyi miniszter-helyettes előadását azzal kezdte, hogy országának kormánya a fentiekkel megegyező diagnózist állított fel és elsődleges céljának tekinti a demográfiai helyzet javítását.

Kiemelte, ebben a folyamatban a családok segítését tartják a legfontosabbnak. A lengyel politikus szintén úgy vélekedett, hogy a náluk élő családok többsége sok gyermeket tervez, azonban sokszor már az első gyermek tervezésekor, illetve megszületésekor olyan költségekkel találkoznak, amelyek eltántorítják őket a további gyermekvállalástól.

A lengyel kabinet éppen ezért számos formában próbálja ösztönözni a családalapítást, ezért vezette be a minden gyermek után járó rendszeres pénzügyi támogatást, továbbá ezért igyekszik csökkenteni a mélyszegénységet, valamint számos kedvezményt biztosítani a három vagy több gyermeket vállaló szülőknek.

Radka Maxová, a cseh parlament felsőházának tagja az országában készített felmérésekre hivatkozva elmondta, a családvállalásban elsősorban az életszínvonal, az anyagi lehetőségek a döntőek. A politikus jellemzőnek nevezte, hogy társadalmukban a nők annyira elhúzzák az első gyermek vállalását, hogy később sokszor nem marad idejük további gyermekeket szülni.

Hangsúlyozta, a cseh kormány minden társadalmi réteg és korosztály számára kínál családtámogatási lehetőségeket. Radka Maxová példaként említette azt az új, államilag támogatott hitelprogramot, amellyel a fiatalok lakáshoz jutását kívánják biztosítani.

Fűrész Tünde: a magyarok többsége családban szeretne élni 

Fűrész Tünde – a KINCS és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett kétnapos tanácskozás nemzeti kezdeményezéseket bemutató részében – elmondta: a megkérdezett 18-45 éves magyarok többsége szerint az ideális gyerekszám több mint kettő, a megkérdezettek maguk is két vagy több gyereket terveznek, több mint felük pedig a következő öt évben szeretne is gyereket vállalni.

Fűrész Tünde kitért a februárban bejelentett hétpontos családvédelmi akciótervre, jelezve, a bejelentés után készült felmérésük szerint a 18-45 évesek 96,6 százaléka, a kisgyereket nevelők 98,6 százaléka egyetért az új intézkedésekkel. Ugyanekkor kérdezték meg az öt évnél fiatalabb gyereket nevelő anyákat, hogy öt éven belül terveznek-e újabb gyereket, és az egygyerekesek 71 százaléka, a kétgyerekesek 36 százaléka, a háromgyerekeseknek pedig a 18 százaléka válaszolt igennel a kérdésre – ismertette az adatokat a KINCS elnöke.

Kijelentette, ezek a válaszok jó kiindulási alapot jelentenek a demográfiai küzdelemben, a kormánynak pedig az a feladata, hogy minden, a gyerekek megszületése előtt álló akadályt elhárítson. A kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy Magyarország családbarát országgá váljon, azóta sokat léptek előre, de tovább kell menni, hiszen a termékenységi arányszám jelenleg 1,49, azaz majdnem egy gyerekkel kevesebb születik a családokba a tervezettnél – jegyezte meg Fűrész Tünde.

Hozzátette, a cél nemcsak az, hogy megszülessenek a gyerekek, hanem az is, hogy minél nagyobb harmóniában nőhessenek fel, ehhez járul hozzá a stabilitást adó, komplex, célzott, ugyanakkor rugalmas magyar családpolitika, amely megadja a választás lehetőségét a családoknak.

Joanna Krupska, a lengyel Nagycsaládosok Szövetsége (Trzy Plus) elnöke előadásában beszámolt arról, hogy Lengyelországban kezdeményezésükre vezették be a nagycsaládosok kártyáját, amely az ország 20 ezer helyszínén kínál különböző engedményeket, lehetőségeket a három vagy több gyermekeket nevelőknek. Hangsúlyozta, a kártya segít a nagycsaládosok életminőségének és megítélésének javításában, és hasznos eszköze a kedvezőtlen demográfiai folyamatok visszafordításának.

Stéphane Buffetaut, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, valamint a francia Thomas More Intézet irányító testületének tagja arról beszélt, hogy az Európai Unió új családtámogatási programok kidolgozása helyett elsősorban a bevándorlással kívánja kezelni a demográfiai és munkaerőpiaci problémákat. Mindez azonban nem kedvez a különböző a nemzetállamok természetes fejlődésének – tette hozzá, hangsúlyozva, a magyar kormány családpolitikája ezzel szemben valódi problémákra ad jó válaszokat, például az otthonteremtés és a nagycsaládosok autóvásárlásának segítésével.