Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják a Momentum egy újabb tagját

 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt gyanúsítottként hallgatta ki Szarvas Koppány Bendegúzt, a Momentum Mozgalom tagját hétfőn, amiért tavaly decemberben az Országház előtti tüntetésen dobálta a rendőröket és könnygázt fújt rájuk.

A Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze, Keresztes Imre közleményében azt írta, a megalapozott gyanú szerint Szarvas Koppány Bendegúz tavaly december 12-én és 13-án az Országház előtti tüntetéseken, a rendezvény biztosítását, illetve a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfal felé célzottan eldobott egy nem azonosítható tárgyat, több meggyújtott füstképző eszközt, amely a rendőrök látásának és légzésének nehezítésével akadályozta a létesítménybiztosítási feladatok ellátását. Ezen túlmenően egy 400 milliliteres, kapszaicinoid hatóanyagú könnygázszóró palackkal a rendőrsorfal tagjai irányába fújt, majd a rendőrök felé dobott egy szikrázó tárgyat, amellyel eltalált egy rendőrt.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentésére indult nyomozás, Szarvas Koppány Bendegúz a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Szarvas Koppány Bendegúz jelenleg a Momentum Mozgalom tagja, a 2018-as országgyűlési választásokon a párt képviselőjelöltje, korábban a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetének országos elnöke volt – közölte a főügyész.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség április elején gyanúsította meg hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom elnökét, amiért december 13-án a fővárosi Kossuth Lajos téren, a Parlament főlépcsőjénél az épület védelmére felsorakozott rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstképző eszközt hajított.

A címlapfotó illusztráció.