A bizonytalanok miatt felborulhatnak az erőviszonyok az EP-választásokon

 

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője úgy véli, felborulhatnak a jelenlegi erőviszonyok, ha a 97 millió bizonytalan uniós állampolgár szavaz az európai parlamenti (EP-) választásokon.

Pócza István hétfőn az M1-en azt mondta, a politikusok elkezdtek helyezkedni, és már osztogatják a helyeket a következő ciklusra. Szerinte Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje például már „nyeregben érzi magát”, és arról beszél, mit fog csinálni, amikor megnyeri az EP-választást.

Manfred Weber nyilatkozatai alapján pont azokat – időseket, gyerekeket – szeretné Európába hozni, akik ellátásra szorulnak, ezzel – az elemző véleménye szerint – szociális ellátórendszert csinálna Európából. Pedig Európa megtehetné, hogy ezeket az embereket az anyaországukban segíti – vélekedett.

Hozzátette, a néppárti csúcsjelölt próbálja feloldani a migránsok befogadásáról szóló konfliktust, de a bevándorláspártiak erős nyomást gyakorolnak rá.

Pócza István kitért arra is: egyre valószínűbb, hogy a britek részt fognak venni az EP-választásokon, ez pedig a szocialisták támogatottságát fogja növelni.

A címlapfotó illusztráció.