BME-rektor: Volt idő felkészülni az új nyelvvizsga-előírásokra

 

Hat évvel ezelőtt született meg a jogszabály, vagyis elegendő idő állt rendelkezésre a diákoknak ahhoz, hogy felkészüljenek az új nyelvvizsga-követelményre – mondta a Magyar Hírlapnak Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, aki szerint ugyanakkor egyes szakok, társadalmi csoportok esetében lehetne bizonyos könnyítéseket alkalmazni, de anélkül, hogy mások ezt diszkriminációként éljék meg.

Józsa János a bevezetés előtti utolsó évben nagy fellendülést vár a nyelvvizsgázók számát tekintve. „A diákok közül sokan észbe kapnak majd, és mivel már nagy mennyiségű tudást szereztek a középiskolai évek alatt, ha azt egy külön tanár segítségével megerősítik, akkor a bizonyítvány megszerzése az utolsó pillanatban is sikerülhet” – mutatott rá a lapban.

Úgy vélte, hogy miközben a kormány – helyesen – fenntartja a szigort a követelmény jövő évi bevezetésére vonatkozóan, a háttérben remélhetően komoly hatástanulmányok készülnek arról, hogy milyen mértékben adottak a nyelvtanulás feltételei a diákok esetében.

Arra a felvetésre, hogy becslések szerint a tanulók akár negyven-ötven százaléka nem kerülhet be a felsőoktatásba az új követelmény miatt, az MRK elnöke azt mondta: országos átlagnak ezt egy pesszimista becslésnek tartja, egyes intézmények esetében azonban az arány valós lehet.

Szerinte még idén év végén egy átfogó, alapos felmérést kellene készíteni a végzős középiskolás diákok körében, amivel valós képet kaphatnának a döntéshozók a tanulók aktuális nyelvtudásáról, addigi nyelvvizsga-sikerességéről. Mindennek fényében lehetne megbecsülni a jövő februárra várható jelentkezői létszámot.

Kitért arra is, hogy az MRK fontosnak tartja a minimumpontszám és a többletpontok rendszerének mihamarabbi átgondolását. Jelenleg ugyanis a nyelvvizsgáért még pluszpontokat kaphatnak a hallgatók, jövő évtől viszont ez csak a második nyelvvizsga esetében képzelhető el.