Lánczi Tamás szerint az ellenzék csak rosszul jöhet ki "a durvulási versenyből"

 

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója szerint az ellenzéki pártok egymásra licitálnak durvaságban, de ebből csak rosszul jöhetnek ki, mert „az összellenzéki tortaszelet” folyamatosan egyre kisebb lesz, és kormányzóképességüknek a látszata is elvész.

Lánczi Tamást pénteken az M1 Ma Este adásában arról kérdezték, hogy Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő az ATV reggeli műsorában arra az újságírói kérdésre, miért nő a kormánypártok támogatottsága, úgy válaszolt: „sok a patkány Magyarországon”.

Az igazgató úgy fogalmazott: Bangóné Borbély Ildikó nem az MSZP kevésbé ismert politikusa, hanem a párt „első vonalába tartozik”, ez pedig a morális problémák mellett felveti az alkalmatlanság kérdését is.

Azért nem döbbent meg a politikus szavain – mondta -, mert az elmúlt időszakban ő és több ellenzéki képviselőtársa is használt már személyeskedő, durva, sőt, helyenként „primitív” hangnemet.

Úgy vélekedett: az ellenzékben mintha verseny alakult volna ki, hogy ki tud durvábbat mondani, de ezzel „kocsmai szintre” jutnak el, például trágárságokat firkálnak fel középületekre, falakra.

Lánczi Tamás az ellenzéki erőviszonyokról azt mondta: a Jobbik támogatottsága az MSZP szintjére süllyedt, tíz százalék körüli. Ez a csökkenés lassan már két-három éve tart, de ebből az MSZP vagy a Demokratikus Koalíció nem profitál sokat.

Hiszen – tette hozzá – egy párt célja a kormányra kerülés, és bár lehet, hogy most el tudnak venni egymástól 1-2 százalékot, a kormányzóképességük „morzsáit is feláldozzák”.