A felsőoktatási felvételi nyelvvizsgához kötése ellen tüntettek diákok

 

A felsőoktatási felvételit 2020-tól nyelvvizsgához kötő kormányzati tervek ellen szerveztek tüntetést „Jövőt a diákoknak!" címmel középiskolások és egyetemisták péntek délután a Parlament előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a "Soros-hálózat" és az ellenzék kampányakciója a pénteki tüntetés.

Gyetvai Viktor szervező beszédében arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú komplex nyelvvizsgát és adja meg az időpontot és a helyet, ahol vizsgázik, hogy a diákok is vele mehessenek. Hozzátette: ha ez nem történik meg, népszavazási kezdeményezéssel élnek két témában.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Egyrészt azért kezdeményeznek népszavazást, ne lépjen életbe 2020-ban, hogy csak nyelvvizsga-bizonyítvánnyal lehessen felvételizni, és addig ne várják ezt el, amíg a magyar oktatási rendszer nem képes a nyelvvizsgára minden diákot felkészíteni. Másrészt azért, hogy Magyarországon ne lehessen miniszterelnök, aki nem teljesíti az egyetemi felvételi elvárásait – mondta.

A tüntetésen Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője azt javasolta, addig ne kössék nyelvvizsga meglétéhez a felsőoktatási felvételit, amíg a parlamenti képviselők 85 százaléka meg nem szerzi a középfokú komplex nyelvvizsgát.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviseletében felszólaló Dvorácskó Balázs szerint a javaslat veszélyezteti a pedagógus-utánpótlást, mert a képzésben tanulók jelentős részének most sincs nyelvvizsgája.

Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke megölel egy résztvevőt a Jövőt a diákoknak! címmel megrendezett demonstráción. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A tüntetésen felszólalt középiskolai és egyetemi tanuló is, a Kossuth tér közepén összegyűlt tömegben több ellenzéki párt zászlóit lehetett látni, valamint feltűnt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is.

Reagált az Emmi

Négy héttel az európai parlamenti választás előtt a “Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt” ismét politikai kampányakciókhoz akarja felhasználni a diákokat – áll a tárca oktatásért felelős államtitkárságának közleményében.

Közölték: a nyelvvizsgához kötött felvételiről szóló döntést 2014 óta ismerik az iskolák, a pedagógusok, a szülők és a diákok, bevezetését tehát több mint hat év felkészülés előzi meg.

Azt írták: ez az első kormány, amely segíti a fiatalok nyelvtanulását, és jelentős anyagi terhet vesz le a szülőkről azzal, hogy ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát és bevezeti a kétszer kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat.