Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

 

Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia után tartott sajtótájékoztatón az Országházban.

Soltész Miklós szerint „ha nem figyelünk oda” a Balkánon élő nemzetekre mint „szövetségesekre és teljes jogú partnerekre”, abból „ismét nagyon baj” lehet abban a térségben, ahol mi lakunk, és ezt Nyugat-Európa még nem ismerte fel.

Az államtitkár hozzátette: a törekvés, amely „nemzeteink nemzetként való megmaradását és keresztény hagyományainak megőrzését szolgálja”, egyben „üzenet Nyugat-Európa vezetőinek, akik nem ismerik fel, hogy nem egyesült Európát kel építeni, hanem a nemzetekből álló, a kereszténységet megtartó Európát kell erősíteni”.

Soltész Miklós kitért arra is: a kormány egyrészt segíti a Magyarországon élő bolgár közösséget, hogy meg tuják őrizni nyelvüket és hagyományaikat, másrészt támogatja a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházat is, hiszen a bolgár keresztényeket ugyanazok a jogok és lehetőségek illetik meg, mint a többi magyarországi történelmi egyházat.

Neofit bolgár pátriárka Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos)

Neofit bolgár pátriárka Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos)

Megjegyezte: a kormány támogatja a budapesti bolgár templom és a bolgár ortodox parókia, valamint a bolgár közösségi ház felújítását. Marijana Nikolova, Bulgária miniszterelnök-helyettese kiemelte: a konferencia kifejezi, hogy Bulgária és Magyarország „igyekszik megőrizni a kulturális identitását és hagyományait”.

A politikus megköszönte a magyar kormánynak, hogy mindent megtesz azért, hogy az itt élő bolgárok megőrizhessék identitásukat és ápolhassák nyelvüket. Felidézte: a várnai csata szimbóluma Bulgária és Magyarország évszázados kapcsolatának. A későbbiekben a népek harcaként emlegetett csata az utolsó próbálkozás volt, hogy a Balkán-félszigeten megállítsák az oszmán birodalom terjeszkedését.

Jelképes, ahogy Magyarország, Bulgária, Erdély, Csehország, Havasföld, Bosznia és Lengyelország összefogtak, hogy közösen megvédjék a keresztény értékeket és a szabadságukat – tette hozzá Marijana Nikolova.

1444-ben a török terjeszkedés ellen nemzetközi szövetség jött létre, amely céljául a Balkán-félsziget felszabadítását tűzte ki. November 10-én a Fekete-tenger parti Várnánál a mintegy háromszoros túlerőben lévő török sereg megsemmisítő győzelmet aratott a visszavonulás lehetőségétől elzárt keresztény had felett. A csatában életét vesztette a 20 éves Ulászló király, a pápai legátus és számos magyar zászlósúr, Hunyadi pedig menekülésre kényszerült.

Németh Zsolt: Szoros baráti kapcsolatot ápol Bulgária és Magyarország

Magyarország és Bulgária szorosan együttműködik a kereszténység védelmében és egy új közép-európai együttműködés kialakítása érdekében – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön, miután megbeszélést folytatott Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettessel.

Ismétli önmagát a történelem, hiszen annak idején a kereszténység védelme érdekében fogott össze a Magyar Királyság és Bulgária, és most is szorosan együttműködik a két ország a kereszténység védelmében és egy új közép-európai együttműködés kialakítása érdekében – hangsúlyozta Német Zsolt. Hozzátette, hogy a várnai csata 575. évfordulójára rendezett parlamenti konferencia alkalmából látogatott Magyarországra a bolgár miniszterelnök-helyettes.

A külügyi bizottság elnöke kifejtette: Magyarország és Bulgária részt vállal a közép-európai Három Tenger Kezdeményezésben, valamint élen jár a térségi infrastruktúra fejlesztésben is, legyen szó energetikáról vagy más területekről. Kiemelte: nagyon szoros a baráti kapcsolat a két ország között, a magyar-bolgár barátság napját már harmadik alkalommal ünneplik majd idén.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló arról számolt be, hogy idén novemberben Várnában kibővített Hunyadi-kiállítással kétnyelvű emléktábla-állítással ünneplik majd a magyar-bolgár együttműködést.