Notre-Dame – fontos nekünk a keresztény kultúra

 

A Notre-Dame párizsi székesegyház tragédiájának esete mutatja igazán, mennyire fontos az európaiak számára a keresztény kultúra, mely civilizációnk talapzatát adja. A szívszorító hírek és képek láttán minden európaiban megmozdultak ezek a fundamentumok – íra közleményében a Századvég Alapítvány.

Függetlenül attól, hogy ki hányadán áll Istennel, és ki hogyan viszonyul a hit és a vallás kérdéséhez, a lángoló Notre-Dame tragikus esete is mutatja, hogy milyen fontos az európaiaknak a keresztény értékek megőrzése: a szolidaritásvállalás, a segítségnyújtás és az egymás melletti kiállás.

A tragédia megmozgatta és összehozta az európai közösséget, és rámutatott arra, hogy kontinensünk nem lépett még túl a keresztény kultúrán, sőt, a mai napig féltve őrizzük annak szimbólumait, alkotásait, értékeit, melyek Európa szívét alkotják – olvasható a Századvég Alapítvány friss közleményében, amelyben közzéteszik a Századvég Project28 kutatásának eredményeit is.

A közvélemény-kutatás telefonos módszerrel zajlott, 35 ezer fő megkérdezésével, Európa 35 országában, az Európai Unióban, Ukrajnában és a Nyugat-Balkánon 2019. január 7. és március 31. között.

Untitled

A számok azt mutatják, hogy az európai emberek nagy részének a mai napig fontos a keresztény kultúra megőrzése. A tagállamok állampolgárainak mintegy 60 százaléka gondolja úgy, hogy meg kell őrizni Európa keresztény kultúráját és hagyományait, és csak 31 százalék gondolja azt, hogy túl kellene lépnünk a keresztény hagyományokon egy világibb kultúra felé.

A volt szocialista országok és a V4-ek állampolgárainak kétharmada tartja fontosnak a keresztény kultúra megőrzését, viszont a nyugati alapítók és a 20. századi csatlakozók állampolgárainak csak alig több mint fele gondolja fontosnak a hagyományok megőrzését.

Magyarország európai szinten az élharcosok közé tartozik a keresztény kultúra megvédéséért és megőrzéséért vívott küzdelemben a felmérés szerint: a magyar emberek csaknem 80 százaléka gondolja úgy, hogy meg kell őrizni a keresztény alapokat és hagyományokat. Magyarország Bulgáriával és Csehországgal együtt a keresztény hagyományok megóvásában élen áll az Európai Unióban.