Soltész: A nemzetiségek megmaradását segíti kultúrájuk, hitéletük támogatása

 

A magyarországi szlovén nemzetiség tagjait a szülőföldön való megmaradásban segítik azok a célzott támogatások, amiket a kormányzat az oktatás, a kultúra és a hitélet fejlesztésére, megerősítésére ad a Rába-vidéken – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Szentgotthárdon.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón bejelentette: 40 millió forint támogatást nyújtanak a felsőszölnöki Kocsis József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda felújításának befejezésére és eszközbeszerzésére, 37 millióval támogatják a felsőszölnöki római katolikus templom megújítását, 6 millióval segítik az orfalui tájház, 14 millióval pedig az alsószölnöki templom felújítását.

Hozzátette: hamarosan a kormány elé kerülhet egy, a Rába-vidék gazdaságfejlesztését célzó, a térségi szakemberek bevonásával kidolgozott program, amelyhez hasonló a szlovéniai Mura-vidéken is zajlik.

Az államtitkár hangsúlyozta: olyan, határon átnyúló gazdaságfejlesztési elképzelések megvalósításáról van szó, amelyek a két szomszédos ország kormányainak egyeztetésein nyugszanak és olyan támogatásokat nyújthatnak helyi vállalkozásoknak, amelyek a határon átnyúló együttműködést és a munkahelyteremtést is segíthetik.

Kissné Köles Erika, az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a folyamatos és növekvő támogatásoknak köszönhetően a Rába-vidéki szlovének „nemcsak megélnek, hanem jól élnek”, közösségük fejlődik.

Kitért arra, hogy nemzetiségi iskolájuknak és óvodájuknak 2012 óta nem kell szembenéznie fenntartási nehézségekkel, sőt a térség legkorszerűbb oktatási intézményeinek számítanak.

Székely János szombathelyi megyés püspök a szentgotthárdi templom – több mint 600 millió forintos kormányzati támogatásból zajló – belső felújításáról közölte: a napokban kezdődött meg az állványozás, a restaurálás azonban a tervezettnél valószínűleg később, 2022 elején fejeződik be.

V. Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy jelenleg több különböző központi forrás is a Rába-vidék településeinek fejlődését segíti; példaként említette a Magyar falu programot, a célzott nemzetiségi támogatásokat és az egyházaknak nyújtott anyagi segítséget.

A címlapfotó illusztráció.